Jakob Ringbom från Gotland arbetar som bäst med boken ”Gotländska skeppsbrott”. Under arbetet stötte han på historien om ett träkors som funnits på kyrkogården i Hamra socken där han själv är bosatt.
– Jag började nysta i detta och stötte då på en fantastisk historia, såväl tragisk som vacker, säger han.
Den 31 juli 1889 seglade skonerten Kuopio från Åland förbi södra Gotland. Befäl ombord var Anders Jansson, som kallades Vild-Jansson, och med sig hade han sin 14-årige son August. På kvällen möttes de av ett oväder, skonerten kantrade och timmerlasten försköts.
– Panik uppstod och pojken August beordrades ner i kajutan för att inte komma till skada. Men när skonerten kantrade helt blev pojken fast i kajutan utan möjlighet att ta sig ut. Man försökte febrilt få pojken ur hytten men innan de hann rädda honom slog skonerten runt och besättningen tvingades rädda sig själva, beskriver Jakob Ringbom.
Vill hedra minnet
Skonerten flöt iväg med pojken i kajutan där han omkom. Den övriga besättningen räddades av ett passagerarfartyg och fördes till tyska Lübeck. Kuopio flöt däremot tillbaka mot Hamra på Gotlands sydöstra kust, där hon grundstötte något dygn senare.
– Fadern Anders tog sig tillbaka till ön bara för att senare se sitt sönderslagna fartyg ligga vid Sallmunds i Hamra. Först nästan tre veckor efter haveriet kunde pojken August kropp plockas ur kajutan och han begravdes den 30 augusti på Hamras kyrkogård med endast ett enkelt träkors som minne, säger Jakob Ringbom.
Träkorset är i dag försvunnet sedan länge, men Jakob Ringbom vill hedra minnet av händelsen vars historia fastnat hos honom.
– Jag började söka artiklar, kyrkoböcker med mera med tanken om att återinstallera August Janssons kors och resa ett nytt till minne av honom, men också som ett minneskors över alla som förolyckats vid våra kuster.
Svårt hitta info
Sedan hösten har han arbetat med att få till stånd återinstallationen och nu har han fått godkänt från Kyrkorådet samt Kyrkogårdsförvaltningen att inviga ett nytt kors den 30 juli i sommar. Korset tillverkas av en lokal hantverkare som använt svartek från ett förlist fartyg, upphittat längs den gotländska kusten.
– Jag har haft svårt att hitta mer information om både Anders Jansson och August. Jag har haft förhoppning om att hitta någon släkting till dessa och har sökt på sociala medier såväl som genom kyrkan på Åland men jag har gått bet och kan inte komma längre än så. Även vid arkivet i Mariehamn har jag gått bet, säger Jakob Ringbom.
Klart är att Janssons var från Hammarland. Men vet någon något mer? Finns det några släktingar som kan fylla i författarens luckor? Och som kanske vill närvara vid installationen av det nya träkorset?
Kontakta Jakob Ringbom på +46739880693 eller per mejl jakobringbom@hotmail.com.