– Jag trivs väldigt bra i den kreativa sfär som finns här i staden. Det är väldigt öppet och väldigt nördigt, säger Gabriel Salmi.
Att tre ålänningar jobbar på samma spelbolag tycks vara unikt. Det håller även de tre spelutvecklarna Sara Casén, Gabriel Salmi och Oliver Nyholm med om.
– Det är nog ett rekord. Det finns inte så många ålänningar i branschen i stort, säger Sara Casén.
Hon, som har titeln Feature Producer och därmed jobbar med projektledning, har varit en del av Sharkmob i tre år. AI-programmeraren Oliver Nyholm har varit anställd på Sharkmob lika länge. Gabriel Salmi, Online Tech Director, är inne på sitt femte år och har övergripande ansvar för sådant som teknikval och hur onlinesystemen ska utvecklas.
Sharkmob grundades 2017 och har i dag kontor i Malmö och London. Bolaget har strax över 400 anställda, av vilka ungefär 330 arbetar på det svenska kontoret. Precis som på många andra spelföretag innefattar personalstyrkan en mängd olika positioner: från projektledare och kodare till speldesigners, 3D-grafiker, ljudsättare, animatörer och vidare. Sharkmob producerar uteslutningsvis onlinespel, och har hittills släppt vampyrspelet ”Bloodhunt” – men utvecklar för närvarande också två andra så kallade AAA-spel.
Sara Casén förklarar vad AAA-titeln innebär i spelvärlden.
– Tänk dig en Marvel-film eller fotbollens Champions League. Det handlar om stora produktioner, med stora budgetar och stort produktionsvärde. Ofta är hundratals eller tusentals personer inblandade i spelutvecklingen, även externa utvecklare och underleverantörer som rört spelet i något skede.
Oliver, hur är det att jobba i en miljö med så stor kreativ mångfald?
– Man reflekterar nog inte alltid över det. De jag interagerar med som AI-programmerare är en ganska liten skara människor: jag arbetar med mitt team och i nära samarbete med bland annat animatörer och ljudläggare, men många här på Sharkmob möter jag ganska sällan. Däremot har vi större möten med jämna mellanrum, och då är det väldigt kul att se andra team presentera alla de coola saker de jobbar med.
Spel närvarande under uppväxten
Som spelutvecklare härstammar Sara Casén, Gabriel Salmi och Oliver Nyholm alla från någon typ av spelande gemenskap hemma på Åland.
– Jag kom in på spelbanan tidigt, och hade lyxen att växa upp med en klick kompisar som var spelintresserade. Tillsammans provade vi att göra mindre spel. Jag gick också el och data på Ålands yrkesgymnasium, och fick lära mig lite programmering samt göra några spelprojekt i samband med det, berättar Gabriel Salmi.
Även för Oliver Nyholm går Åland och spel hand i hand.
– När det var vinter och mörkt kunde man antingen gå till Uncan eller sitta hemma och spela. Jag valde det sistnämnda. Alla jag kände spelade, och vi var ofta stora gäng som körde samma spel.
Sara Casén nickar.
– Efter skolan gick vi alltid hem till någon som lyckats få ett spel att fungera på den delade familjedatorn. Det blev mycket ”The Sims”, ”Harry Potter” och ”Age of Empires” eller ”Age of Mythologies”. Dessutom körde jag och mina systrar alltid ”Super Mario” på GameBoy.
Ingen av dem spelar i dagsläget lika mycket privat som de brukade göra tidigare, framför allt för att de lever och andas spel under hela sina arbetsveckor. Däremot jobbar både Oliver Nyholm och Sara Casén på egna projekt vid sidan av Sharkmob, något som också Gabriel Salmi gjort tidigare.
– Jag håller på med ett co-op-spel, typ som ”Mario Kart”, där man tillsammans med sina vänner slåss mot olika bossar. Nu har jag hållit på med spelet i fem år, och säkert blir det fem år till innan det är färdigt. Motivationen kommer ju och går – detsamma med tiden, berättar Oliver Nyholm.
Från industristad till ”IT-hub”
Att Malmö har utvecklats till en samlingsplats för spelpassionerade är inget nytt. Ändå uppkommer frågan om detta är en reproducerad bild av staden, eller om det verkligen stämmer att man står ut i Sverige och världen.
– Jag tror att Malmö för några år sedan rankades som världens femte mest spelutvecklande stad, säger Oliver Nyholm.
– Det låter rimligt, det är otroligt mycket spel här, fyller Gabriel Salmi i.
– Nördigheten är stor. När jag flyttade hit 2010 fanns det en liten bunt spelföretag här, och nu har antalet vuxit enormt. Malmö har gjort en tydlig sväng från att vara en industristad till att bli en slags ”IT-hub”, säger Sara Casén.
En stor andel av de som arbetar på Sharkmob är dessutom utlandsfödda. Eftersom det inte produceras tillräckligt många inhemska spelutvecklare för att täcka det nationella behovet, har spelbranschen i Sverige behövt rikta blicken ut i världen för att hitta rätt kompetens.
– Konkurrensen mellan bolagen känns mest av när det kommer till rekrytering. Det är tight att hitta folk till exempelvis Malmö, säger Gabriel Salmi.
Men efterfrågan på spel och det följdriktiga tryck som uppstår på spelutvecklare är inte bara ett svenskt fenomen.
– Det är en global grej. Det rekryteras hela tiden spelutvecklare till en massa olika länder. Nu för tiden behövs vi överallt, säger Oliver Nyholm.
”Ingen nischgrej längre”
Den svenska spelbranschen växer så det knakar. Enligt Tidningen Näringslivet har den utvecklats till en industri som är i nivå med elementära exportprodukter som pappersmassa och järnmalm. Men hur kan spelindustrin fortsätta veckla ut sig åt nya håll och kanter, till synes utan slut?
– Det kommer helt enkelt fler och fler spelare, och då behövs det även fler som utvecklar. Spel hittar hela tiden till nya plattformar, och numera är det normalt att spela. Det är ingen nischgrej längre, som när vi växte upp, säger Gabriel Salmi.
– Dessutom har nästan alla nu en smartphone och därför en spelkonsol i fickan. Många företag fokuserar till exempel helt och hållet på mobilspel, vilket är en stor marknad, säger Oliver Nyholm.
Sara Casén sammanfattar utvecklingen med att det handlar om en ökad tillgänglighet.
– Förr behövde du vara rätt duktig på datorer för att kunna spela, eller ha råd att köpa en konsol. Nu för tiden finns det flera datorer per hushåll och en mobil i fickan. Spelen är rent tekniskt mer tillgängliga i dag än för bara 15 år sedan, och det finns spel som riktar in sig på alla möjliga åldrar, målgrupper och samhällsskikt.
På frågan om det hade kunnat etableras en spelindustri på Åland svarar gänget positivt.
– Åland är starkt vad gäller egenföretagare, så en indiestudio är verkligen ingen omöjlighet, säger Gabriel Salmi.
– Så länge tillräckligt många med programmerings- och 3D-kunskaper flyttar dit, möts och inser att de vill göra spel tillsammans är det bara en tidsfråga. För det är ju som någon smart person sa: spelutveckling är en lagsport för nördar där kommunikation är vårt viktigaste redskap. Och det tycker jag stämmer väldigt väl, avslutar Sara Casén.
Text och foto: Norah Lång