Landskapsregeringen har skickat ut ett förslag till kulturpolitiskt strategi på remiss.
Den tidigare strategin är från 2013 och tanken är att det nya ska gälla till år 2030, på samma sätt som Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda.
Tillgänglighet och hållbarhet är de två viktigaste värdeorden i strategin, skriver man i förslaget. Med tillgänglighet menar man bland annat att kultur ska vara tillgänglig för alla ålänningar året om. Kulturen ska också tillgängliggöras för barn och unga, äldre samt personer med funktionsnedsättning.
Med hållbarhet menas att kulturen ska vara förenlig med utvecklings- och hållbarhetsagendan.
Stärka och tydliggöra
Strategins syfte är att både stärka och tydliggöra kulturens roll och prioriterade områden i samhället och i politiken, skriver man vidare. Den ska vara förankrad hos aktörerna och fungera som inspiration för kommunernas och hela Ålands kulturarbete.
Utmaningarna som man pekar på i strategin är bland annat föråldrade lagskrivningar som inte är relevanta längre, samt brist på resurser. Man ser en risk med att Paf-medlen i framtiden kan minska i takt med att restriktionerna kring spelverksamheten ökar.
I strategin delar man in kulturen i allmänkultur, kulturarv och kreativa näringar.
Man har också en skild bibliotekspolitisk strategi. I den vill man tydliggöra centralbibliotekets roll och även bevara kommunbiblioteken. Ett av de konkreta strategiska målen är att uppmuntra och eventuellt stöda Mer Öppet-servicen i alla kommunbibliotek.
Remissvaren ska vara vara Kulturbyrån tillhanda senast den 18 september. Mottagare på remissrundan är bland annat kommunerna, muséerna och kulturutövare på Åland.