Medan Ulrika Gustafsson skrev biografin om Sally Salminen ”Min ljusa stad” tänkte hon flera gånger att berättelsen skulle passa utmärkt på en teaterscen också.
– Hon är en så spännande karaktär. Och jag kände att jag kommit henne så nära att jag kunde placera henne var som helst och förstå hur hon skulle reagera.
Dessutom uttryckte sig Sally Salminen gärna teatervänligt pregnant.
– Hon är full av snärtiga formuleringar, jag brukar kalla dem för ”one liners”, som man egentligen ska höra snarare än läsa.
Bekant med regissören och filmaren Johan Karrento sedan uppväxten, förslog hon att han skulle skriva något om Sally Salminen.
– Men han svarade att om någon ska skriva om Sally så borde det ju vara jag själv. Och då blev det så.
Men det var en omställning.
– Jag känner mig ju trygg i att skriva sakprosa. Inför teatergenren hade jag stor respekt. Men jag beslutade mig för att bara göra det och helt gå på lust.
Johan Karrento i sin tur engagerade skådespelaren Ylva Ekblad att göra monologen.
– Sedan bollade vi texten tillsammans. Teaterspråket är ju mycket direktare än prosans där man kan jobba med antydningar och planteringar på ett annat sätt. Men vad de sedan gjort med det färdiga manuset vet jag faktiskt inte. Jag har ingen kontroll och det känns jätteskönt.
Under vinterkriget
Pjäsens ramberättelse bygger på att Sally Salminen sitter på ett hotellrum i norra Finland under vinterkriget.
– Sally Salminen är allmänt känd för ”Katrina” som hon ju blev världsberömd för. Hon satte verkligen Åland på kartan. Men hon var så mycket mer. I biografin har jag valt att lyfta fram hennes okända sidor. Jag hade som ett mantra när jag började skriva: ”Katrina var bara början...”
Sally Salminen engagerade sig i vinterkriget.
– Det var ett dramatiskt skede i hennes liv. Hon var inte i strid, men upplevde förödelsen och såg ryska soldater ligga på marken. Jag betraktar det här som en intressant vändpunkt i hennes liv, ett tillfälle att se tillbaka på hur hon hamnat här.
Hon växte upp på Vårdö och arbetade i lanthandeln där. Men längtan efter något annat var stark. Hon reste till New York för att förverkliga sina skrivdrömmar, men hamnade i tjänst som hembiträde.
– Korsandet av Atlanten blev bara en resa från ena sidan av diskbaljan till den andra. Hon var desperat och kände på allvar att det var skriva eller dö som gällde. Och ur detta missnöje föddes hennes kreativitet, säger Ulrika Gustafsson.
Romanen ”Katrina” blev en världssensation när den kom ut 1936. Det fattiga hembiträdet som skrivit en bestseller personifierade den amerikanska drömmen.
Men med uppmärksamheten kom ett ansvar att ta ställning. Det hände ofta att människor uppvaktade henne för att få stöd för olika frågor.
– Hon måste engagera sig i kriget, men kände samtidigt att hon drogs in i en propagandamaskin och började tvivla. I allt prat om vikten av att uppoffra sig för Finlands sak, saknade hon individernas perspektiv. Finns det en gräns för hur mycket man kan förväntas offra?
Sammanträffande
Att det blir just Ylva Ekblad som spelar Sally Salminen kallar Ulrika Gustafsson för ett spännande sammanträffande.
– Hennes syster Stina Ekblad var den som läste in biografin som ljudbok. Och själv har jag som redaktör korrekturläst Stina Ekblads självbiografi. Och då kunde jag konstatera att hennes uppväxt hade många beröringspunkter med Sally Salminens. De kom från samma kulturella kontext så att säga, med Topelius sagor i centrum i bokhyllan till exempel. Och jag antar att systern Ylva Ekblad haft samma sorts uppväxt och nog därför kan förstå Sally på ett speciellt sätt.
Efter frilansåren som redaktör och litteraturforskare har Ulrika Gustafsson nu fast tjänst som redaktör och projektledare för Kungliga Vitterhetsakademiens bokutgivning.
Sally Salminen-biografin lever sitt eget liv. Den har översatts till finska och och lästs in som ljudbok. Hon åker fortfarande runt och håller föredrag. Nästa blir i Jakobstad där man även har en Åland 100-utställning.
– Men jag har åtminstone en bok till på lager, en roman. Fast denna gång blir det något helt annat. Jag har börjat skriva på den så smått, men familjen och jobbet får ta den mesta tiden nu.
”Skriva eller dö” har planerad premiär på Stadshuset i Mariehamn den 11 mars, om inte pandemin stoppar det.