Thora Asudeh är född på Åland men har bott i Ottawa i Kanada nästan hela sitt liv. I dag studerar hon humaniora och religion vid Carleton University. Denna sommar valde hon att ägna åt forskning om reformationsrörelsen på Åland.
– Reformationsrörelsen började i Tyskland på 1500-talet med Martin Luther som inte höll med om allt den katolska kyrkan gjorde. Det ledde till slut att det blev ett stort brott i kyrkan i Tyskland. Det jag studerar är historia och hur den här större rörelsen visade sig på en liten plats som Åland. Här på Åland tänkte vi inte så mycket på vad som hände i Tyskland, säger Thora Asudeh.
Varför valde du att forska om det här?
– Jag är härifrån och har alltid varit intresserad av Ålands historia, religion och folktro. Det är jätteintressant med alla gamla kyrkor och hur religionen fungerar här. I år har jag studerat reformationsrörelsen, och jag tycker det är intressant. Jag visste också att Åland är stolt över att ha en egen historia och det är en fin plats att prata om.
Till sommaren fick Thora Asudeh stipendiet ”Maurice Price Scholarship” från universitetet vilket gjorde det möjligt för henne att forska i sommar i stället för att jobba.
– Det är ett stipendium som en studerande på mitt program får varje sommar. Det ska hjälpa en med ett forskningsprojekt. Jag sade att jag är från Åland och att jag jättegärna vill studera det här, och så valde de mig.
Det Thora Asudeh forskar i kallas för mikrohistoria.
– Man fokuserar på en författare, en person eller grupp från någon gång i historien. Man läser mycket och noggrant om det och tar anteckningar.
Djupdyk i arkivet
Thora Asudeh har spenderat sommaren i Ålands landskapsarkiv för att leta material till sin forskning.
– När jag kom hit så visste jag inte ens om jag skulle hitta något jag kunde använda i arkivet, men det visade sig att det fanns jättemycket. Jag kom hit och började läsa de äldsta böckerna de hade från reformationstiden. Jag började i en dombok från 1606.
Förutom domböcker har Thora Asudeh läst äldre biblar, gamla brev och skatteböcker.
– Det kan vara svårt att förstå i och med att det är handskrivet. Det är gammal svenska och alla människor stavade inte likadant, man kan nästan höra dialekten personen hade när man läser texten.
Har du hittat något intressant?
– Reformationen hände på Åland och vi blev lutherska, men det var inga stora idéer som i Tyskland att det skulle bli så. Men förändringen skedde ju och jag visste inte om jag skulle hitta något som bevisade det. En sak som är jätteviktig är boken Acta Visitatoria av Boetius Murenius. Han var präst och ledare på Åland och skrev ner vad som hände på varje kyrkogård här under 1600-talet. Det visade hur reformationen kom igenom.
– En dag läste jag om Andreas Angermannus som var en präst från Uppsala. Han tyckte inte om kungen Johan III som ville ha ett katolskt tänk i Sverige. Kungen skickade Angermannus till Åland för att tysta ner honom, vilket inte fungerade enligt mig. Det visade sig att nästan varje präst på Åland skrev under till honom att de ville vara lutherska, och att de inte ville ha en katolsk kung över Åland, Sverige eller Finland. Det tyckte jag var jättespännande.
Det visade sig att det var sådana här små saker som skulle leda Thora Asudeh framåt i sin forskning.
– Informationen om Angermannus fanns på bara tre blad i en bok. Det var inte mycket, men det kändes som en jättestor grej för mig.
Vad är målet med din forskning?
– I slutet av sommaren skriver jag en artikel om vad jag gjort här. Sedan ska jag börja med en examensavhandling eftersom det är mitt sista år vid universitetet. Avhandlingen ska handla om det jag forskat om här. Det är ett intressant ämne och jag kan lova att ingen annan på universitetet kommer skriva om det.
Trots att Thora Asudeh bott i Kanada så länge kommer hon till Åland på somrarna.
– Min mamma är från Åland och pappa är från Kanada. Vi har bott här varje sommar sedan jag var liten. När jag kommer hit bor jag med min mamma i Svartsmara.