Varje euroland har möjligheten att ge ut två jubileumsmynt om året. Detta kan endast göras med tvåeurosmynt och de är lagliga betalningsmedel i hela euroområdet. De flesta av dessa mynt firar årsdagen av historiska händelser eller uppmärksammar aktuella händelser av historisk betydelse. I år ger Finland ut ett jubileumsmynt för att fira 100 år av självstyrelse på Åland. Alla de finska samlarmynten marknadsförs och säljs av bolaget Suomen Moneta.
– Moneta säljer ett finare exemplar sedan juni som är ett objekt för samlare. Men själva tvåeurosmyntet har inte släppts i cirkulation ännu, säger Ulrika Kjeldsen.
De mynt som man kan köpa som samlingsobjekt är dels den finare versionen av tvåeurosmyntet och dels ett minnesmynt präglat i silver med det nominella värdet 20 euro. Tvåeurosmyntet har en begränsad upplaga på ungefär 800.000 exemplar och silvermyntet ges ut i 1.500 exemplar.
Projektet tog sin början 2019 när tre konstnärer blev inbjudna till att komma med förslag på jubileumsmyntets design. Utöver Ulrika Kjeldsen fick Juha Pykäläinen och Peter Winqvist komma med förslag. Under några månader jobbade de fram sina utkast och i december 2020 fick Ulrika Kjeldsen beskedet att hennes design ”Vår väg” blivit utvald.
– Det är verkligen en stor ära att få göra det här, säger hon med ett stort leende.
En tidlös symbol
På framsidan av jubileumsmyntet har Ulrika Kjeldsen valt att avbilda en hand i en båt som håller i en kompass. Båten är påväg mot Åland och med hjälp av kompassen styr den rätt i farleden.
– Det är som en lektion i säker sjöfart. Jag ville ha en tidlös symbol som passar lika bra för 100 år sedan som för 100 år framåt. Vi väljer vår egen väg och tar oss framåt. Sedan ville jag ha någonting med hav.
Myntets fram och baksida binds ihop med en gemensam horisontlinje. Baksidan föreställer en silhuett av en ålänning vars huvud är fyllt utav viktiga åländska symboler som gullvivan, hjorten och midsommarkronan.
Utöver illustrationerna står det ”Ålands självstyrelse 100 år” och ”2021 Finland” på myntet med stora bokstäver, både på svenska och finska.
– Det är väldigt strikta regler för hur myntet får se ut. Som signatur får jag inte ha mer än en bokstav, så det blev ”K” för Kjeldsen. Och all text måste vara tvåspråkig eftersom det är Finland som ger ut myntet. Det är fint att hela Finland vill uppmärksamma Åland.
Ulrika Kjeldsen har gjort en del konstmedaljer tidigare och har erfarenhet av att jobba med låg relief.
Det första utkastet av jubileumsmyntet gjorde hon i lera. Den resterande arbetsprocessen bestod av att göra gipsavgjutningar och jobba med positiv och negativ skulptering. Det slutliga resultatet blev en stor gipsavgjutning på 20 centimeter i diameter som sedan skickades in till myntverket i Finland för skanning.
– Det kan bli problem med att veta vad som syns, detaljerna får inte vara för små. Jag fick testa mig fram på datorn för att se hur det skulle se ut i verklig storlek.
Hur känns det nu när myntet är färdigt?
– Det känns fint. Det är skönt att det är så gott som klart nu och att det gått bra hela vägen.