Noora Löfström och statsrådets kansli har jobbat tätt med Åland 100-gruppen på Ålands landskapsregering under året som gått.
– Vi vill föra fram mer åländsk kultur, och visa det som faktiskt händer här.
Mellan den 21 och 25 mars 2022 anordnas därför Ålandsveckan i finländska skolor. De fem dagarna bär på fem olika teman – historia och självstyrelse, hav och natur, språk och Norden, kultur samt mat – och bidrar därför till att sprida kunskap om Åland ur flera perspektiv. Skolbesök, distansdiskussioner, digitala museivandringar och serieverkstäder är några av programpunkterna för veckan, som sker både fysiskt och digitalt. Alla stadier – från småbarnspedagogik till högskola – är inbjudna att ta del av Ålandsveckan.
– Vi hoppas att inte pandemin sätter käppar i hjulet för detta, men materialet är väldigt brett och lätt för lärare att ta del av. Man kan delta i alla livesända evenemang eller fokusera på vissa ämnen. Genom att fokusera på att undervisa om Åland i just skolorna kan vi förhoppningsvis också sprida kunskapen och öka intresset hos föräldrar, mor- och farföräldrar och andra närstående.
Ett samarbete sker mellan statsrådets kansli och en mängd olika aktörer – bland annat Ålands museum, Visit Åland och Husö biologiska station. Evenemangen tar plats på olika orter i landet, men alla skolor ska kunna delta eller anordna något själva oavsett var de befinner sig. Dessutom håller man i en vänklassverksamhet mellan åländska och finskspråkiga fastländska klasser för att både skapa kontakter och visa på det som är gemensamt över språkgränserna.
– Språkambassadörer med Ålandskoppling åker också runt till finskspråkiga klasser för att berätta om sina egna upplevelser av att lära sig svenska, säger Noora Löfström.
Många vill lyfta Ålands 100-årsfirande i sina verksamheter. De skolor som ordnar fysiska tillställningar har varit väldigt motiverade.
– Det här är ett lätt sätt att göra det. Firandet har verkligen bara växt under året.
Åländsk kulturhistoria
Ett annat moment i firandet av Åland 100 i fasta Finland är gästspelet av operan ”Lisbeta – en trollkona ska du icke låta leva”, som hade premiär på Åland i somras, på Alexandersteatern i Helsingfors den 21 och 22 april 2022. Ålandskoppling finns redan i teaterbyggnaden, som är byggd av röd granit hämtad från Bomarsunds fästning.
Det är viktigt att lyfta den åländska kulturen på det här sättet, säger Barbro Sundback, ordförande i Kulturföreningen Katrina som står bakom operan.
– Den är så otroligt vital, och av hög kvalité.
Ida Kronholm, som skrivit libretto och regisserat ”Lisbeta”, är mycket glad över gästspelet.
– Det är en så stark berättelse – många av mina vänner på fastlandet som jag berättat om det här för har blivit chockade eftersom de aldrig ens hört talas om förföljelserna.
I Helsingfors hoppar Joonas Eloranta in för åländska Dan Karlström i rollen som Kjelinus. I övrigt är det den ordinarie ensemblen som skildrar historien om de kvinnor som blev anklagade och avrättade för trolldom på 1600-talets Åland.
– Jag är hemskt glad över initiativet att dela vad vi skapar här på Åland. Det känns underbart att få visa upp den här pärlan igen i Helsingfors och just på Alexandersteatern, som visar en del modern opera redan.