För andra året i rad budgeterar Kumlinge för ett underskott. Resultatet för 2022 landar på minus 308.000 euro, vilket är något bättre än budget 2021.
– Vi är uppe i en kostnadsmassa där intäkterna inte riktigt hänger med. Orsakerna är för det första den demografiska utmaningen, kostnaderna för äldreomsorgen blir högre. Skatteintäkterna som vi själva rår på stiger en aning, men det som inte stigit är landskapsandelarna, och någonstans där är problemet. I en så liten kommun finns det inte så mycket att skära i, säger kommundirektör Niklas Oriander och tillägger att organisationen redan är slimmad.
Inkomstskatten ligger på 18,5 procent, vilket är högre än medeltalet i landskapet, och att höja den ytterligare var inget alternativ.
Orsaken till att Kumlinge ändå räknar med ett bättre resultat nästa år än 2021 är att man budgeterat skatteintäkterna enligt befintliga prognoser. Tidigare är har man varit mer försiktig.
Köper in duk och projektor
På investeringssidan handlar det främst om teknisk förvaltning, bland annat grusning av kommunala vägar. Diskussioner om att lägga solpaneler på skolans tak fördes också – en investering som skulle ha betalat sig efter sex och ett halvt år – men röstades ned i fullmäktige.
– Monetärt kan vi inte ha så vidlyftiga projekt, utan måste trygga serviceproduktionen.
Niklas Oriander lyfter även köpet av projektor och en filmduk till skolans gymnastiksal för online gympapass, filmer och konserter. Det är i sig ingen investering eftersom summan understiger 4.000 euro, men ändå något positivt för kommuninvånarna.
– Vårt isolerade läge gör att vi måste vara kreativa och hitta olika lösningar, säger han.
På gång i kommunen är också en utredning om centralköket som i dag förser kommunen, skolan, Annagården, daghemmet och hemvården med mat. Köket finns i skolan, men förvaltningen föreslår en flytt till äldreboendet Annagården. Flytten skulle i sig medföra en investering på Annagården, och inbesparingen skulle vara marginell, men arbetsgruppen ser ändå flera fördelar. En är att Annagården har verksamhet årets alla dagar, medan skolan bara har verksamhet 183 arbetsdagar i året. Dessutom skulle det bli färre utkörningar med mat. I dag kör man ut två mål mat om dagen från skolan till Annagården, medan man bara skulle behöva köra en gång om dagen, 183 dagar i året, från Annagården till skolan. Personalkostnaderna skulle därmed minska.
Utredningen är nu ute på remiss hos nämnderna.