Tillsammans med en man ställs kvinnan inför rätta för en hel rad med brott. Det handlar om alltifrån bedrägeri till stöld och skadegörelse. Men den grövsta åtalspunkten rör sig om grovt djurskyddsbrott i två olika omgångar, där det första pågick från 1 maj 2022 till 31 januari 2023 i Lemland.
Under fredagens förhandlingar satt kvinnan i en röd jacka, endast tittandes framåt och lutade sig då och då mot sin advokat för att viska något till honom. Två målsägande var dessutom på plats i rättssalen.
Stank, smuts och sin egen avföring
I Lemland har duon, i en hyrd stuga, haft 15 hundar varav åtta valpar som enligt åtalet behandlats väldigt illa.
Hundarna har hållits inomhus, inte rastats ordentligt och så har ”hundarna hållits i stank, smuts och sin egen avföring”. Lägg därtill att det inte fanns någon valphage. Vid en inspektion av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) omhändertogs samtliga hundar, förutom två, på grund av den bristande hygienen.
I stämningsansökan står även att läsa att stanken var så illa att egendom från huset tagit med sig lukten på annat håll.
Hundarna återlämnades den 7 juni samt den 16 juni.
Tovor som satt fast i huden
Men det tar inte slut där.
ÅMHM fortsatte hålla paret under lupp och genomförde fortsättningsvis löpande besök till huset.
Vid flera tillfällen vägrade mannen att släppa in inspektörerna, som dock genom fönster och dörrar kunde se hur hundarna fortsatt var smutsiga och de upptäckte även högar av avföring och urinfläckar. Tre av hundarna har konstaterats ha kraftig tandsten/tandköttsinflammation/parodontit samt tre andra har haft så långa klor att tåvinkeln har påverkats. En av hundarna hade dessutom tovor som satt fast i huden.
Flera olika åtalspunkter
Förutom två fall av grova djurskyddsbrott åtalas kvinnan även för flera andra brott.
Registeranteckningsbrott
Enligt åtalet har kvinnan enligt uppgift lämnat oriktig uppgift om sin stadigvarande adress till befolkningsregistret.
Stölder
Kvinnan har olovligen tillägnat sig en ladddstation och ett bubbelkuvert till ett värde om 124,99 euro från en butik.
Enligt åtalat har kvinnan olovligen tillägnat sig åtminstone elva förpackningar med batterier. Totalt till ett värde av 2.079 euro.
Bedrägeri
Enligt åtalet har kvinnan vilselett en målsägande att plantera 400 tujaväxter samt utföra grävarbeten på den fastighet som hon hyrt, trots att hon inte haft någon intention att betala för detta. Totalt ska det ha kostat 6.459,53 euro.
Häleri
Enligt åtalet har kvinnan förvarat stöldgods som hennes partner stulit.
Skadegörelse
Enligt åtalet har kvinnan skadat målsägandes stuga då hon inte har tagit hand om eller städat den. Golvet har blivit fuktskadat, erhållit missfärgningar och luktat urin. Lägg därtill att ytterdörren, sovrumsdörren samt WC-dörren erhållit skrapmärkning. Kostnaden för reparation uppskattas till minst 2.600 euro.
Lindrigt bedrägeri
Enligt åtalet har kvinnan hyrt ut stugan via en bokningssajt, men då målsägande dök upp fick denne ej tillträde. Målsägande fick tillbaka kostnaderna för bokningen men har åsamkats skada i form av kostnader för resan.
Bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel
Enligt åtalet har mannen och kvinnan olovligen brukat en målsägandes bil då denne varit utomlands.
Mannen åtalas också för att olovligen ha använt en bil men även fören stöld där han olovligen tillägnat sig verktyg och övriga varor från en butik till ett försljningsvärde om 1.836,05 euro – däribland 13 batteriladdare och ett multiverktyg.
Flyttade till Malax
Därefter flyttade duon till Malax, men inspektionerna fortsatte. Denna gång var det Västkustens miljöenhet som såg över vad paret hade för sig.
Exakt samma sak som på Åland, visade det sig.
Totalt levde 20 hundar och fem valpar även där bokstavligt talat i sin egen skit. I det hus de hyrde fanns det dessutom inget räcke på övervåningen, vilket enligt inspektörerna innebar fallrisk för hundarna. Vid ett tillfälle tillfrågades mannen hur många hundar paret hade och han kunde inte besvara frågan.
Paret har åkt fast för liknande verksamhet i Sverige, där de erhållit anmärkningar för vanvård och olaglig djurhållning 2015, 2016 samt 2017 av Stockholms länsstyrelse.
Villkorligt fängelsestraff
För de grova djurskyddsbrotten, registeranteckningsbrottet och fyra olika stölder vill åklagaren att kvinnan döms till minst ett år och 10 månaders villkorligt fängelsestraff. Vad gäller åtalspunkterna bedrägeri, skadegörelse, häleri och bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel yrkar han på minst sju månaders villkorligt fängelsestraff. Hon bestrider samtliga brott.
Åklagaren yrkar att mannen ska få minst ett år och fyra månaders villkorligt fängelsestraff som påföljd för två grova djurskyddsbrott. För stöld och bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel yrkar åklagaren på minst tre månaders villkorligt fängelsestraff. Han bestrider samtliga brott.