Det är servicefacket Pam som för första gången har gjort en enkät där de undersöker sexuella trakasserier i servicebranschen i Finland. 580 personer svarade på enkäten.
45 procent av kvinnorna som svarade på enkäten har utsatts för trakasserier och 16 procent av männen. Kvinnorna är oftare utsatta än vad männen är.
Av anställda på barer har hela 82 procent av kvinnorna utsatts. Även frisörer är en utsatt grupp, här har 56 procent av kvinnorna trakasserats av en kund.
– Vi har inte hört något av det här, men jag är säker på att det är vanligt med sexuella trakasserier även på Åland, säger Ing-Mari Heikfolk.
Ingen anmäland
Vanligast är verbala kränkningar, men även gester och insinuerande miner förekommer. Och för servitriser är oönskad beröring vanligt.
– Vi har inte fått in någon anmälan. Jag tror att få i den äldre generationen säger ifrån. Men när det gäller de yngre tror jag att allt fler kommer säga ifrån och då kommer det också fram att det händer, säger Ing-Mari Heikfolk.
Måste prata
Att enkäten inte har kommit den åländska delen av facket tillhanda beror mest troligt på att den endast finns på finska.
– Men vi ska ta upp det här på vårt första möte. I dag finns inget stöd att få för de kvinnor som utsätts, det måste vi prata om, säger Ing-Mari Heikfolk som också tror att det är just för att det är kvinnodominerande yrken som gör att tystnaden är stor.
– Det hade nog sett annorlunda ut om det var lika många män som var utsatta. Då hade man nog reagerat fortare.
Hotell- och restaurangskolan
På Yrkesgymnasiets hotell- och restaurangutbildning får blivande yrkesarbetande inom branschen sin första kontakt med yrket. Där har man inte märkt av att någon elev har varit på praktik och sedan kommit tillbaka till skolan och berättat om några trakasserier.
– Det är ingen som har berättat om något sådant. Men om jag skulle fråga mina studerande om de varit utsatta så skulle det säkert komma exempel, säger Katarina Sundberg, biträdande rektor på Yrkeshögskolan.
Arbetar med språket
Katarina Sundberg tror också att det är svårt att sätta ord på vad utsatthet är och att det är först när det kommer en undersökning som visar att utsatthet förekommer som även andra förstår och reagerar över att de blivit utsatta.
På skolan har man ingen direkt kurs som handlar om svårigheter som exempelvis det utsatta läget det kan vara att arbeta inom restaurangbranschen.
– Men vi jobbar indirekt med vad som är rätt och fel hela tiden. Lärarna jobbar hårt med språket, att det exempelvis inte ska förekomma könsord, säger Katarina Sundberg.
Petra Dahlgren