”Blött och kallt”. Så sammanfattar lök-, potatis- och spannmålsodlaren Michael Mattsson i Vestansunda, Jomala vårens väder. Han har bara fått en del av sin tidiga lök utsatt.
– Den brukar vara i marken mellan tionde och femtonde april, så rent krasst ligger vi just nu två veckor efter, säger han.
Vilka konsekvenser det kan få längre fram beror mycket på hur resten av odlingssäsongen ser ut vädermässigt, men det finns en risk för förseningar.
– Mest påverkan kan det bli för den lök vi jordbrukare brukar skörda i slutet av juli och som inte lagras utan säljs direkt. Får vi odlare inte fram varorna kan trädgårdshallen få lite svårt att komma in på marknaden tidigt.
Bakslag i vädret med snö i april och till och med i maj är i och för sig ingen ovanlighet, men det brukar ändå vara lite varmare än det varit hittills i vår.
Den 20 maj är det datum Michael Mattsson normalt siktar på att ha satt all potatis.
– Den är det inte samma panik med, men den vill ju ha lite värme i marken den också. Spannmål sår vi efter väder och vind i slutet av april eller början av maj – det brukar vara mellan löken och potatisen. Det som nu händer i år är att samma arbete ska göras på kortare tid. Men nog blir vi klara till slutet av maj – det blir längre dagar bara.
Fjolåret var lyckat skördemässigt – men inte kvalitetsmässigt – för hans del.
– Det var en blöt och varm höst. Löken ville inte riktigt mogna av som normalt, och då kommer det in vissa sjukdomar. En hel del av odlarna, vi inkluderade, har haft en del kvalitetsproblem.
Är ett bra odlingsår ett måste nu med tanke på det ekonomiska läget?
– Jag tror att det börjar vara tajt för många nu, absolut. Det skulle behövas ett så kallat normalår och det även på spannmålssidan, för där har det verkligen varit dåligt både pris- och skördemässigt länge.
Högre temperaturer
Nu hoppas odlarna att prognoserna ska hålla för det torrare och varmare väder som utlovats i veckan.
– Det är värme vi vill ha, så jag tror vi kan komma i gång de närmaste dagarna, säger Hammarlandsodlaren Ola Kuhlman, som tillsammans med Carita Gustavsson riktat in sig på bland annat lök, rotsaker och grönkål.
En som säger att han klättrar på väggarna är Jörgen Blomqvist, lök- och potatisodlare i Sålis, Hammarland.
– Jag satte fyra hektar lök förra onsdagen när det var lite bättre väder, men jag har tio hektar kvar. Jag har hållit på i 25 år och det här är den senaste starten jag varit med om. Jag brukar ofta vara färdig till valborgsmässoafton så att jag sedan kan börja med potatisen.
Lökutsädet kostar för honom runt 55.000 euro, potatisutsädet 40.000 euro och gödslet– trots att det är billigare i år – 60.000 euro.
– Det är mycket pengar som plöjs ner, så man hoppas såklart på en bra sommar.
Även Jörgen Blomqvist berättar om en dålig lökskörd i fjol, han har inte så mycket bevattning och försommaren var för torr.
– Men potatisen gick rekordbra, den gjorde att man överlevde.
Åländsk lök
• 30 procent av den inhemska löken kommer från Åland.
• De åländska odlarna både sår och sätter sättlök.
• Ålands trädgårdshall (ÅTH) säljer årligen 6.000 ton lök av olika sorter.
Ålands trädgårdshall: För vått
På många åländska gårdar hoppas man nu på en varmare period för att kunna få årets grödor i marken.
Vårsådden har visserligen kommit i gång lite senare än förväntat, men jämfört med fjolåret är skillnaden inte jättestor.
– När det kommit regn i tid och otid som det gjort nu går det bara att köra på vissa typer av jord, men några har fått löken i marken, säger Paul-Mårten Sjölund, som är odlings- och kvalitetsansvarig vid ÅTH.
Vårbruket kan inledas när tjälen gått ur marken. Men jorden ska också ha hunnit torka upp så pass att maskinerna ”reder sig” och det måste finnas en viss värme för att fröna ska ha goda förutsättningar att gro.
– Far man ut fel tid blir det till ingenting. Men nu kommer värmen och det ska regna mindre, så kanske vi reder upp det. Men när det är mycket som ska göras och tiden krymper ihop blir det förstås stressigare.
Hur slutade fjolårets odlingssäsong?
– Den slutade med vatten i stövlarna, det regnade väldigt mycket när det var dags för skörd. Till exempel löken låg i vatten och man kunde inte komma dit med maskiner och få bort den förrän vattnet gett sig. Det syns nog också på lökens kvalitet att den fick lite stryk.