De senaste åren har kyrkans medlemmar minskat och tappet fortsätter. Som Ålandstidningen tidigare har berättat (den 16 augusti) hörde 70,4 procent av befolkningen till kyrkan i slutet av fjolåret, jämfört med 92,3 procent år 2000.
Rapporteringen av medlemsstatistiken har lett till en diskussion inom kyrkan.
Finström-Geta församlings kyrkoherde Jon Lindeman reagerar mot bilden av en massflykt från kyrkan. Han menar att en viktig orsak till minskningen missas i analysen.
– Den största faktorn är att de som är födda på Åland flyttar härifrån, och så flyttar det hit människor från andra länder som inte tillhör kyrkan. Inflyttare blir inte medlemmar i kyrkan om de inte aktivt går med. Den förändrade befolkningsstrukturen gör att man inte kan jämföra förr och nu, säger han.
– Det reflekteras inte över och kan uppfattas som att minskningen i huvudsak beror på att folk skriver ur sig i massor. Det är klart att folk också skriver ur sig, det är en faktor som påverkar, men om man ser till andel av befolkningen är relativt antal medlemmar inte ett bra mått.
Kyrkan har framtid
Omkring 200 medlemmar skriver årligen ur sig ur kyrkan. Jon Lindeman tror att orsaken är att många har liten kontakt med kyrkan och det därför blir ett lättare steg att ta.
– Delvis finns en felaktig bild av kyrkan. I mötet med barngrupper märker jag att det finns barn som redan i lågstadieåldern har klart för sig att det är dötråkigt och hemskt att gå till kyrkan, trots att de aldrig har varit där. Det är en uppfattning man får med sig, säger han.
Hur mår kyrkan i dag?
– Både bra och dåligt. Den grupp i samhället som har ett kyrkligt intresse håller inte på att försvinna. Samtidigt finns det en bred grupp av människor som inte har mycket med kyrkan att göra.
– På Åland har vi problemet att församlingarna är små och blir man för få är vissa funktioner svåra att upprätthålla. Det procentuella engagemanget måste vara väldigt stort för att det överhuvudtaget ska fungera.
Hur ser framtidens kyrka ut?
– Andelen medlemmar kommer att bli mindre, så är det i hela Västeuropa. Men det viktiga är att ha en kyrka som fungerar och kan samla människor och ge mening till de som är med.
Annat perspektiv
Mariehamns stad har fler medlemmar som dör än vad som skrivs in, vilket är den största anledningen till medlemsminskningen. Men församlingens kyrkoherde Mari Puska delar uppfattningen om att flyttningsrörelsen också påverkar.
– Det är klart att medlemsantalet minskar när det flyttar hit folk med andra religioner. Visst har det gått ner, men det har inte rasat, säger hon.
– Det skrivs alltid om att det går dåligt för församlingar, men man kan också tänka att i dagens multikulturella värld med dess många val är det en otroligt stor siffra som ändå väljer att vara med i gemenskapen inom kyrkan. Slår man ihop alla gudstjänstbesök per vecka och jämför med kulturevenemang är det en jämförbar siffra, säger hon.