I torsdags antog den finländska regeringen en Ålandsstrategi för att stärka relationerna med Åland. En av punkterna var att fler översättare ska anställas för att garantera att lagförslag som skickas till Åland ska vara på svenska.
Samma dag gick dock remisstiden ut för regeringens förslag till ny del i beredskapslagen, som ger gränsbevakningen större befogenheter. Men lagförslaget som gick ut på remiss fanns inte på svenska, varför landskapsregeringen inte kunde lämna ett svar.
Vice lantrådet Harry Jansson låter både uppgiven och uppriven över att landskapsregeringen ännu en gång får påpeka för ett ministerium i Helsingfors att självstyrelselagen påtalar när man föreslår lagstiftning som berör Åland ska Åland höras, och materialet ska presenteras på svenska.
– Det blir lite olyckligt när nästan samtidigt som man slår fast Ålandsstrategin så kommer verkligheten och vardagen emot. Det är hela tiden en brådska och en brist på översättare. Man klarar inte av att se till att översättningarna är i våra händer i rimlig tid, säger Harry Jansson.
Så LR har helt enkelt inte kunnat lämna ett remissvar?
– De har inte hört Åland på det sätt som systemet förutsätter. Det får läggas till listan över sådant som inte fungerat under lång tid.
Överta egendom
I lagförslaget vill regeringen införa större möjligheter för gränsbevakningen att agera om större mängder asylsökande söker sig till landets gränser. En av orsakerna är det sätt på vilket Belarus slussade flyktingar från Mellanöstern och Afrika till den polska gränsen runt årsskiftet.
Men i förslaget finns också planer på att ge gränsbevakningen större möjligheter att överta egendom för att kunna genomföra sina operationer. Det förslaget går på tvärs mot den åländska jordförvärvsrätten.
– Lagen kommer in på ordning och säkerhet som är åländsk behörighet, som hur man kan ta över någons egendom vid ett allmänt skyddsbehov. Då har vi vårt system med jordförvärvsrätten. Man kan inte, i någon form av lag, kringgå det åländska jordförvärvssystemet, utan lagen måste ske inom det, säger Harry Jansson.
Vice lantrådet påpekar också att äganderätten har en särskild ställning i självstyrelselagen och att en ändring i finsk lag inte träder i kraft på Åland om inte lagtinget givit sitt bifall.
Ställs utanför
Harry Jansson säger att om inte landskapet hörs i enlighet med reglerna så får man konstatera att Åland ställs utanför lagstiftningen.
– Det är alltid ett sätt om de har panik att få lagen på plats. Förstår fullständigt att det är brådska med tanke olika attacker mot den finländska suveräniteten. Men vi måste vaktslå den åländska statusen och att vi hanteras korrekt i all lagstiftning, säger han.
LR har inte fått något besked om huruvida regeringen i Helsingfors kommer att anta lagförslaget och skicka det till riksdagen redan i morgon torsdag.
– Det betyder att man inte kommer höra Åland före riksdagsbehandlingen i sådana fall. Givetvis ska vi försöka att komma in i utskottsbehandlingen och försöka vrida till det här, men det är inte så seriös lagstiftning ska bedrivas. Men om förslaget lämnas till riksdagen så vet vi åtminstone att det finns på svenska, säger Harry Jansson, som konstaterar:
– Vi har så mycket sådana här processer på gång mot Helsingfors, det här är bara en i mängden...