Massiv kritik från samlade socialarbetare och från politiskt håll blev för mycket.
Nu drar socialminister Katrin Sjögren (Lib) tillbaka lagförslaget om förändrade behörighetsvillkor inom socialvården.
POLITIK Förslaget väckte stor kritik redan när det var på remissrunda förra våren och när det överfördes till lagtinget i höstas. Kritiken riktades främst mot att höja utbildningskraven från 3,5 år till 5 år, något som vissa ansåg skulle förfördela de som utbildat sig i Sverige.
Den politiska kritiken har därefter hållit i sig. I tisdags gick dessutom socialarbetarna tillsammans i ett stormöte och skrev fem punkter som man krävde skulle ändras i förslaget.
-När förslaget skickades på remissrunda framgick inte vad konsekvenserna skulle bli. Flera har sagt att om de hade vetat allt de vet i dag skulle de aldrig ha förordat förslaget, säger Linda Adolfsson, socialsekreterare i Lumparlands kommun och en av initiativtagarna till stormötet.
Flera krav
Bland annat ville man att övergångsbestämmelserna som gäller i riket också ska gälla här. Så som förslaget såg ut kunde nämligen socialarbetarna förlora sin behörighet för yrket men få behålla det för just den tjänsten de har i dag.
-Det innebär att vi per automatik inte har möjlighet att byta jobb om vi skulle vilja jobba som något annat inom sociala sektorn, säger Linda Adolfsson.
Dessutom skulle lagförslaget innebära att endast femårig utbildning skulle godkännas.
-Det står inget om att man kan få behörighet på Åland genom extra kurser eller arbete, som det är i dag, säger Adolfsson.
Förutom den frågan ville socialarbetarna även ha specificerat att man bör ha utbildning med socialt arbete som huvudämne. Man krävde att förslaget att tillsvidareanställa en obehörig person slopas, att lagen ska gälla alla socialarbetare, oavsett om man är anställd av kommunerna eller landskapet, samt att behörighetskraven ska fastställas i lag, inte i en förordning som föreslagits.
Kraven skickades till landskapsregeringen i hopp om ändring.
Drar tillbaka
Nu har socialminister Katrin Sjögren (Lib) lyssnat till kritiken.
-Lagen har inget stöd, varken hos politikerna eller socialarbetarna, och då har jag bara ett val - att dra tillbaka den, säger hon.
Detta kommer att ske så fort som möjligt, bara pappersexercisen är klar.
Hon påpekar dock att man har lämnat förslag på att ändra just frågan om övergångsbestämmelserna, som socialarbetarna är mest kritiska till.
-Vi lämnade in ett ändringsförslag där vi gick på socialarbetarnas linje.
-Men det är många fler punkter socialarbetarna påpekar och lagen har också väckt stor kritik bland politikerna så den läggs på is. Så här kan det bli ibland, säger Katrin Sjögren.
Sist i högen
Syftet med lagen har dock aldrig varit att försvåra för socialarbetarna.
-Syftet med lagstiftningen var att reda upp bland de olika yrkesbenämningarna. Det är en gammal lag som inte är aktuell och det var det vi ville åtgärda.
Den största målsättningen var att göra den nationalitetsneutral, genom att kräva fem års utbildning oavsett om man hade läst i Sverige eller Finland, förklarar hon. Just det som det väcktes hård kritik mot.
-Det är ett gediget arbete som ligger bakom grunden till lagen, det är synd att man inte kunde komma vidare, säger Katrin Sjögren.
Lagen kommer nu att läggas på is och det är oklart om eller när man kommer att titta på den igen.
-Den hamnar ju sist i högen, sist på tur.
Glada socialarbetare
Beslutet att förkasta lagen är välkommet, säger Linda Adolfsson.
-Det är en fantastisk insikt av socialministern. Jag tycker att det är otroligt bra. Nu har de tid att titta på de punkter vi fört fram och hoppas att de ändrar de saker vi påpekat, säger hon.
Även om det kommer att ta lång tid innan lagen granskas och tas upp på nytt, tycker Linda Adolfsson att det är bättre.
-Den är absolut bättre att ha det som det är i dag än att lagförslaget skulle ha gått igenom.
Hon konstaterar att det lönar sig att protestera.
-Men egentligen är det konstigt att man måste gå ut i media och skrika om det för att få till en ändring, säger hon.
Matilda Andersson