En mäklare som nyligen etablerat sig på Åland är, och har varit, inblandad i ett flertal rättstvister i Sverige. Mäklaren har en konkurs bakom sig och mångmiljonskulder.
För att kunna verka som mäklare på Åland krävs en anmälan som bland annat ska innehålla intyg som visar att man inte är försatt i konkurs – på Åland eller i Finland. Under förutsättning att anmälan bedöms vara fullständig registreras rörelsen.
– I det här fallet var alla handlingar som lämnades in kompletta. Det som sedan har hänt är att det har framkommit uppgifter om saker som har hänt utomlands, det är ingenting vi begär in när man gör anmälan. Därför hade LR inte kännedom om det här vid det tillfället. Men nu när vi har fått kännedom om det startar vi ett tillsynsärende och utreder frågan, säger Michaela Slotte, rättschef hos landskapsregeringen.
Ser LR något skäl att ändra sina rutiner i framtiden, så att man begär in handlingar från det land där mäklaren tidigare har bedrivit sin verksamhet?
– Nuvarande lagstiftning utgår från att man begär in handlingar från finländska och åländska myndigheter, men det finns naturligtvis alltid en möjlighet att göra en lagändring om man vill det. Dock måste man i så fall först utreda vad som är möjligt. Vi utvärderar kontinuerligt behovet av att uppdatera lagstiftningen utgående från hur saker och ting fungerar i praktiken och de problem som uppkommit.
Mäklaren: ”Bedrägerihärva mot mig”
Det var för några veckor sedan LR uppmärksammades på att mäklaren stämts i Stockholms tingsrätt så sent som i april i samband med en konkurstvist. LR inledde en utredning och väntar nu på att få in alla handlingar från utländska myndigheter.
– Den som är part i ärendet ska enligt förvaltningslagen höras och få komma med sina synpunkter. På basen av det samlade materialet fattar LR sedan beslut om rörelsen ska strykas från registret, säger Michaela Slotte.
LR räknar med att det kommer att ta cirka en månad att få in alla uppgifter och komma till beslut. Fram till dess finns det inget som hindrar mäklaren från att bedriva sin verksamhet.
– Så är det. Innan beslutet är fattat vet man inte om det finns orsak att stryka rörelsen. Man kan inte döma någon på förhand, beslutet måste tas på basen av korrekta uppgifter, säger Michaela Slotte.
Mäklaren uppger till Ålandstidningen att han är i kontakt med LR och kommer att ge sin syn på saken under juni.
– Det handlar om en mycket stor bedrägerihärva gentemot mig, det är det enda jag kan säga i nuläget, säger han.