Mika Nordberg (MSÅ) tog fasta på ramarna och siffrorna i kostnadstaket när debatten om landskapsregeringens (LR) förslag till kostnadstak och överskottsmål för de tre kommande åren fortsatte i lagtinget under tisdagen.
– Om vi ska få balans i budgeten ska vi starta arbetet väldigt tidigt under en regeringsperiod. Man borde först komma överens om kostnaderna, och sedan ministrarna, sade han.
Mika Nordberg, som var infrastrukturminister i regeringen Sjögren åren 2015–2019, motiverade det med att man som minister blir beroende av tjänstemännen på avdelningen och i samband med budgetarbetet inom LR försvarar avdelningens behov.
– Då är det svårt att lyckas sänka ramarna för ens eget område.
Han sade också att det återstår alltför många frågor om rambudgeten för att den i det här skedet ska fungera som hjälpmedel inför höstens mer detaljerade budgetdebatt.
– Som jag ser det nu kvarstår armbrytandet inom LR. Jag tror att både finans- och näringsutskottet, LR och alla vi behöver fundera på den fortsatta processen om det ska vara ett verktyg med verklig betydelse.
Kan bli målkonflikter
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) kallade rambudgeten för ett viktigt redskap, som ytterligare kan trimmas om det behövs.
– Lagtinget tvingas att tänka lite mer långsiktigt och på hur man portionerar ut investeringarna i framtiden. I processen har vi fått span på stora frågor som kommer att blir svåra att hantera och kan bli målkonflikter, sade hon.
De kommande investeringarna innebär kostnader på många miljoner och när man nu lägger avskrivningarna, det vill säga värdeminskningen, i avdelningarnas budget kan det begränsa framtida investeringar.
– Det är bra om lagtinget diskuterar detta. Det bästa är om vi har en stabil investeringstakt så att inget blir i så dåligt skick att det krävs enorma summor att få det i skick.
Regeringsspricka?
Frågan huruvida regeringspartiet Centern stöder LR:s förslag till att slopa kompensationen till kommunerna för resekostnadsavdraget i kommunalbeskattningen lyftes både under måndagen och tisdagens debatt. Tidigare finansminister Roger Höglund (C) svarade att så inte är fallet.
– Resekostnadsavdraget och kompensationen ska vara precis som i dag, sade han.
I förslaget nämns slopandet av kompensationen som ett sätt att få ner utgifterna för landskapet.
Förslaget behandlas vidare av finans- och näringsutskottet.
Oppositionens motioner
Av olika orsaker föll en del av texten bort i gårdagens tidning om lagtingsdebatten och oppositionens motioner. Här är de som föll bort.
Hållbart initiativ
• Reglera, med hänsyn till gällande direktiv, den offentliga upphandlingen för att stärka den lokala ekonomin och säkra att upphandlingarna sker med kriterier som baserar sig på hållbarhetsprinciperna.
• Säkerställ att stöden vid näringsavdelningen aktivt styr mot hållbarhet enligt de fyra hållbarhetsprinciperna.
• Prioritera lagstiftning som strategiskt styr landskapsregeringens klimatarbete.
• Analysera hur stöden till primärnäringarna är tillräckliga för att upp nå målen med utvecklings- och hållbarhetsagenda.
• En vattentjänstlag prioriteras.
• En investeringsplan för kollektivtrafiken.
Pro Åland
• Arbetet med att stärka stödinsatser för närståendevårdare påbörjas omgående.
• Arbetet med att möjliggöra fossilfri flygtrafik mellan Stockholm och Mariehamn intensifieras.
• Arbetet med att stärka medborgarnas kunskaper om de unika möjligheter som självstyrelsen ger påbörjas.
• Utred ÅHS organisation för att klargöra styrkor och svagheter samt ge förlag på effektivitets höjande åtgärder samt övriga organisationsfrämjande åtgärder i syfte att minska kostnaderna inom främst administration.