Kirurgerna på ÅHS har fått nog. Fem trafikolyckor med dödlig utgång hittills i år och flera svåra skador.
-Åland måste anta en nollvision nu. Och börja med att salta vägarna, säger Erkki Venäläinen, klinikchef på kirurgiska avdelningen.
TRAFIK -Det senaste året har varit det svartaste jag upplevt här, säger Tora Hansson, kirurg på ÅHS.
-Fem dödsolyckor från februari tills i dag. Och jag upplever att även de andra trafikskadorna är svårare än tidigare.
Tora Hansson bör veta. Tillsammans med två andra kirurger är det hon som får uppdraget att laga de illa tilltygade, blödande och ofta livlösa kropparna som kommit in från olycksplatsen.
Kroppar som är människor som har namn, föräldrar, kanske barn och andra som älskar dem över allt annat.
Tillsammans med Erkki Venäläinen, ny klinikchef på kirurgiska avdelningen, vill hon nu uppmana alla att tänka på hur vi uppför oss i trafiken.
Kärlen går sönder
Det räcker med att krocka i 30 km/tim för att en högenergiskada ska uppstå. Den typiska skadan för en bilförare som krockar är att kastas med ansiktet före in i instrumentbrädan.
-Men det som är farligast är de avrivningsskador som uppstår när bröstet slår i ratten och stora blodkärl rivs loss inuti brösthålan. Då förblöder personen snabbt.
Påkörda fotgängare slår ofta huvudet i bilen, ben knäcks och höfter krossas.
-Skallbenet är stabilt men hjärnan rör sig inuti och river hål på blodkärlen i hinnorna. Av blödningarna kan det uppstå akuta tryckskador på hjärnan. Mindre blödningar kan ge olika sorter skador som syns senare.
Lång rehabilitering
Den typiska cykelolyckan ger skallskador när kroppen faller i marken och ibland benbrott på armarna när personen försöker ta emot sig.
Konsekvenserna kan blir omfattande för den drabbade.
En patient med hjärnskada skickas till Åbo eller Uppsala. Där blir patient liggande på intensivvårdsavdelningen i allt mellan två veckor och två och en halv månad.
-Sedan kommer personen hem till oss och läggs in på kirurgiska avdelningen i mellan två veckor och en månad.
Därefter blir det rehabilitering i tre till sex månader.
-Och först efter ett år kan man se om personen fått några men av skadan, säger Tora Hansson.
Använd hjälm
Och detta är skador som kunde ha blivit rejält mycket lindrigare om personen burit hjälm. Eller haft bilbältet på sig.
-Det är kriminellt att köra bil utan bälte, att umgås med självmord på det sättet, säger Erkki Venäläinen.
Över huvud taget är det allas ansvar att använda de skyddshjälpmedel som finns. Det finns två saker som samhället och trafikanterna själva kan göra direkt.
-Vi måste ändra beteendet i trafiken som tycks ha förvärrats på senare tid. Det är som om en del tror att det fungerar som i tv-spel där det bara är att kliva ur bilvraket och skaka av sig.
Måste salta
Vad gäller samhällets ansvar vill Erkki Venäläinen att landskapet omedelbart börjat salta vägarna för att minska halkan.
-Halkbekämpningen är central. Alla studier visar entydigt att det ger effekt. Det är snudd på kriminellt att inte salta, skulle jag säga. Och det finns samma problem på våren.
Han arbetade som läkare i Sverige när vägverket där formulerade sin nollvision för antalet dödsolyckor i trafiken. Han ingick som sakkunnig i utredningen av reformen.
-De åländska politikerna borde också anta en nollvision. Det borde vara ännu lättare här än i storstäderna. Det är det enda rimliga. För varje liv som förspills är ett för mycket, säger Erkki Venäläinen.
Petter Lobråten