Satsningar på lantbruk är inte lösningen för en levande landsbygd i framtiden. Det sa professor och landsbygdsråd Eero Uusitalo när finlandssvensk landsbygdsriksdag samlades på Åland i helgen. I stället vill han att man eftersträvar en mer mångsidig yrkes- och företagsstruktur.
LANDSBYGD Hur landsbygden ska hållas levande i framtiden var den centrala frågan under helgens möte. Föreläsarna lyfte fram aspekter som goda kommunikationer vägmässigt och tekniskt, satsningar på lokala nätverk, kultur och en utveckling mot en större mångfald i sysselsättningen på glesbygdsområden.
Professor Eero Uusitalo invänder mot hur EU:s stöd till landsbygden fördelas. Han säger att EU:s politik syftar till en utveckling av flera olika sektorer på landsbygden, trots det ges inte stöd därefter. LFA och lantbrukets miljöstöd räknas som landsbygdspolitiska redskap men Eero Uusitalo tycker att det är fel att jordbruket får så stora stöd samtidigt som landsbygdsutvecklingsarbetet ofta står utan pengar.
-Lantbruket räcker inte för att utveckla landsbygden, säger han.
Han påpekar att det faktiskt finns fler småföretag på landsbygden i Finland än lantbrukare.
Tycker att EU:s politik är bra
En delvis annorlunda syn ger agronom Esa Härmälä som tar vid efter honom.
-EU:s landsbygdspolitiska målsättningar passar Finland bra. Unionens målsättningar är kanske mer positiva mot landsbygden än vad vi på egen hand skulle kunna få till stånd, säger han.
Härmälä tog också upp de stigande matpriserna. Han menar att det är något i grunden positivt som kommer att göra jordbruket viktigare framöver. Enligt Esa Härmälä har landsbygden en rad resurser som börjar bli bristvaror som mat, foder, trä, förnyelsebar energi, levande natur, vatten och levnadsutrymme. Det är förutsättningar som bäddar för en bra framtid om de utnyttjas rätt.
Glad över kontakt med Åland
Finlandssvensk landsbygdsriksdag arrangeras en gång om året av nätverket svensk byaservice tillsammans med en lokal aktör. Åländska representanter har närvarat under några års tid, men det är första gången mötet hålls på Åland. 170 personer deltog under helgen. En av dem var Carita Lundin från Sydkustens landskapsförbund.
-Vi har under många års tid upplevt ett behov av att hitta kontaktytor till Åland, men vi har upplevt att vi inte har haft en part att vända oss till. Därför är det så bra att Ålands bildningsförbund har anslutit sig till nätverket, säger hon.
Förutom föreläsningar bjöd programmet på diskussioner, festmiddag och ett besök på skördemarknaden. Under söndagen medverkade flera åländska representanter, och gästerna guidades runt Åland.
Tone Nordling