Näringsrättsreglerna innebär inte att landskapet måste säga ja även om alla villkor är uppfyllda.
Man hade kunnat neka näringsrätt för Flybe.
Trots det fick de ett tillstånd till och med 2016.
NÄRINGSLIV Hur näringsrättsreglerna ska tillämpas i praktiken bestäms av skriften "Landskapsstyrelsens principer för behandling av tillståndsgivning gällande näringsutövning, etableringrätt och rätt att tillhandahålla tjänster på Åland för fysiska personer som inte har åländsk hembygdsrätt eller har varit fast bosatta på Åland i fem år samt för juridiska personer".
Skriften är på två sidor och beskriver hur reglerna ska tillämpas. Där framgår att näringsrätt kan vägras om vissa villkor uppfyllts, till exempel genom att "hota språkbalansen eller genom att äventyra en fungerande, konkurrensmättad marknad eller näringsgren". Faktum är att skrivningen bokstavligen är "bör förvägras".
Trots skrivningen har man gett Flybe tillfällig näringsrätt.
Beslutet om tillfällig näringsrätt fattades på tjänstemannanivå. Administrationschef Sören Silverström var föredragande för förvaltningschef Arne Selander som fattade beslutet. Bägge förordade tillfällig näringsrätt. Men han håller med om skrivningens innebörd.
- Jo, det står så. Men det där med "konkurrensmättad marknad" ... Det har väl inte varit någon konkurrens med ett enda flygbolag heller. Då kan man nog inte säga att marknaden är konkurrensmättad, säger Silverström.
Han hänvisar till praxis. Tidigare flygbolag som prövat lyckan på Åland har fått tillfällig näringsrätt i fyra till sex år. I övrigt tycker han att näringsrätt och trafikplikt, som reglerna kring landskapsstödet för Stockholmslinjen faller under, är två helt olika saker.
- Det är en skild fråga. Helsingforslinjen fungerar fortsättningsvis på marknadsvillkor. Det är inte fallet med linjen till Stockholm.
Men det innebär ju i så fall att landskapet måste skjuta till ytterligare medel för att behålla Stockholmslinjen. Hade det inte varit billigare för alla att bara vägra näringsrätt?
- Näringsrätten har sina målsättningar, så det är en annan fråga vad som händer med Stockholmslinjen.
- Flygtrafiken mellan Helsingfors och Mariehamn är en avreglerad marknad där vi kan ha synpunkter om vi vill, men det är tämligen ointressant. Vi varken kan eller får styra en konkurrensutsatt marknad, säger trafikminister Veronica Thörnroos.
- På linjen Stockholm-Mariehamn arbetar vi nu på trafikavdelningen med trafikplikten. Den ska kunna verkställas vecka 36. Den nya trafikperioden inleds den 1 mars. Därför arbetar vi ganska intensivt med trafikplikten, för den ligger till grund för EU-upphandlingen.
I september inleds alltså en ny så kallad EU-upphandling av flygtrafiken till Stockholm. Vad som händer vet ingen på förhand. Kanske vinner Nextjet upphandlingen för en period till, eller så bjuder Flybe under och vinner. Eller så blir det en helt ny aktör.
Men utan intäkterna från Helsingforslinjen blir det ännu mindre pengar över till Stockholmslinjen. Och det går inte att få en operatör att ta över linjen med förlust. Pengarna måste komma någonstans ifrån.
Kommer det här inte att leda till att landskapet till slut måste punga ut med mer pengar?
- Det är ett teoretiskt resonemang. Det kan gå så. Men gör vi en upphandling och säger att så här mycket ger vi och vi inte får några anbud så får vi ta ställning till om den här infrastrukturella satsningen kräver att vi betalar mer. Det är oerhört viktigt att vi har flygtrafik både till Stockholm och Helsingfors. Och det måste finnas kontinuitet och framförhållning.
Hade det inte varit enklare att helt enkelt neka Flybe näringstillstånd?
- Det har jag svårt att uttala mig om. Jag måste utgå från att förvaltningschefen kan juridiken, annars blir situationen helt absurd. Men jag skulle ha uppskattat om jag hade fått veta att det här näringsrättsärendet var under beredning. Jag visste inte om det förrän jag läste det i tidningen.
Landskapsregeringen visste ingenting om planerna förrän dagen innan Flybes tillkännagivande, hävdar Thörnroos.
- Man tog från Flybes ledning kontakt med LR och begärde ett möte för att få informera om sina planer. Jag och näringsministern var inbjudna. Då berättade de om sina planer. Det var nu i tisdags.
Då antydde man också att man var intresserad av linjen till Stockholm.
- De stack inte under stol med att de väl kände till att det skulle bli en upphandling av linjen till Stockholm. Men det primära intresset var Helsingfors-Mariehamn.
Fredrik Granlund