Sallad i olika varianter, former och storlekar. Det ska odlas på Åland om landskapsregeringen får bestämma. Ålands hushållningssällskap har därför fått 15.000 euro för att förnya den åländska grönsaksodlingen.
MAT Grönsaksodlingen är en av de viktigaste delarna inom åländskt lantbruk.
- Tyvärr har odlingen avstannat och kanske till och med gått tillbaka. På Åland finns det ju många äldre bönder och de kanske inte vill satsa så mycket, säger Sölve Högman som är landskapsagronom.
Vill bredda utbudet
I mars startar Ålands hushållssällskap upp ett nytt projekt som ska stimulera åländska bönder till att utveckla sin produktion. Man har fått 15.000 euro från landskapregeringen för att kunna förverkliga projektet.
- Vi hoppas på att få fler odlare som odlar mer saker. Vi har ju varit duktiga på att odla till exempel isbergssallad och kinakål. Men efterfrågan på kinakål har minskat. Konsumenterna vill istället ha flera olika sorter. Matlagningsintresserade vill ha olika former och färger och vi hoppas därför på att kunna bredda utbudet.
Har odlat soja
Sölve Högman tror att det finns ekonomisk vinning i ett större sortiment och det brukar vara en effektiv drivkraft för att få igång människor. Hittills har runt 20 bönder anmält sig till projektet som pågår under 2011. De kommer bland annat att få utbyta erfarenheter, åka på olika studiebesök och få lära sig nya odlingsmetoder.
Hans Knutsson som är vd för hushållningssällskapet ser positivt på stödet eftersom det bidrar till att man äntligen kan komma igång efter nästan tre års diskuterande.
Vilken typ av nya grödor kan komma att odlas på Åland?
- Till exempel soja. Vi har testat att odla det på försöksstationen och vi fick skörd i höstas. Sedan kan det väl också komma nya salladssorter. Det beror på vad marknaden vill ha, säger Knutsson.
Ålandstidningen