Att stadens generalplan inte har bindande rättsverkan får nu konsekvenser för stadsarkitektkansliets ärendehantering.
Efter att ha fått stadsplaneändringar upphävda av Ålands förvaltningsdomstol på den grunden går stadsarkitektkansliet och stadsutvecklingsnämnden in för att försöka göra planer som håller för domstolens prövning.
– Vi vill inte få tillbaka varje plan vi gör, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.
Enligt hennes tolkning av domstolsbesluten måste man vid varje ny eller ändrad stadsplan, i avsaknad av en bindande generalplan, studera planeringens konsekvenser på samma sätt som när man gör en generalplan. Bland annat måste det finnas en bedömning av möjligheterna för andra fastighetsägare i området att utnyttja sin mark på samma villkor.
Nytt arbetssätt
Stadsarkitektkansliet har därför utvecklat ett nytt arbetsätt. Till förslagen på stadsplaneändringar bifogas en ”utvidgad planbeskrivning”.
Den utvidgade planbeskrivningen innehåller bland annat en utredning av övriga markägares förutsättningar att utveckla sin tomter på motsvarande sätt. Den beskriver även förslagets effekter på trafiken, naturmiljön, stadsbilden och på en hållbar utveckling.
När en utvidgad planebeskrivning har gjorts för ett område kommer ärendehanteringen att gå snabbare nästa gång som det blir aktuellt med stadsplaneändringar i området.
– Men i en brytningstid kommer de här ärendena att ta längre tid, Att bereda konsekvenserna tar mer tid och kräver mer resurser, säger Sirkka Wegelius
Vissa ärenden blir helt enkelt för svåra för att anta som små frimärksplaner, säger hon. Ett exempel är det ärende om Formansgränd 5–7 som avvisades av stadsutvecklingsnämnden i måndags (se texten intill).
Stadsfullmäktige fattade i förra veckan ett principbeslut om att en delgeneralplan för stadens centrum ska upprättas. Den planen ska bli rättsligt bindande.
Anna Jakobsson