Obunden samlings inlägg i lagtingets budgetdebatt har inte landat bra hos lantrådet Veronica Thörnroos. Under onsdagen kallade hon talmannen och tillika Obunden samlings partiledare Bert Häggblom till inte mindre än två enskilda möten.
På tisdagen höll Marcus Måtar (Ob) den obundna lagtingsgruppens gruppanförande i egenskap av ordförande för gruppen.
Där förde han fram vass kritik mot landskapsregeringens (LR) budgetförslag, vilket föranledde att lantrådet Veronica Thörnroos kallade Bert Häggblom till ett möte på onsdagsmorgonen.
Vad kom fram på mötet i morse?
– Att man från Obunden samlings sida behöver fundera över sin regeringsmedverkan. Vi behöver ha en diskussion och vi hade en diskussion kring de spelregler som gäller. Det finns en spelplan och den bör man förhålla sig till, att vi har samma syn på regelverket, säger Veronica Thörnroos.
Nytt möte
Den fortsatta budgetdebatten på onsdagen inleddes med ett anförande från Stellan Egeland (Ob) där han i hårda ord kritiserade LR:s förslag till ny jämställdhetsbonus för politiska partier, något han kallade för en ”antidemokratibonus”. Han gick även hårt åt LR:s jämställdhetspolitik generellt.
Hur ser du på Stellan Egelands anförande?
– Jag blir bekymrad. Att ledamöter i regeringspartier tycker olika kring vissa detaljfrågor är helt naturligt, det är ingenting konstigt. Det ryms inom det politiska ramverket. Men när jag blir osäker på om Stellan Egeland har samma värdegrund som mitt parti har, och som Moderat samling har, och som Hållbart initiativ har, då blir jag mer bekymrad än kring en enskild sakfråga.
Efter hans anförande kallade Veronica Thörnroos Bert Häggblom till ett nytt möte.
– Jag sa att jag inte förstår det här, och frågade vad det är som Obunden samling vill uppnå med ett sådant här debattinlägg. Tillför det något i sak? Stärker det regeringssamarbetet? Stärker det bilden av regeringen? Eller är det här en högst personlig sak som just den här ledamoten bara kände att han måste få säga? Därför uppmanar jag talmannen att ta en intern diskussion inom Obunden samling.
Är du bekymrad över Stellan Egelands värdegrund i förhållande till LR:s, eller hela Obunden samlings värdegrund?
– Det är det klargörande jag vill få från deras ordförande. Är det här ett enskilt uttryck från en enskild ledamot, eller är det en värdegrund som partiet står bakom?
Fick du något klargörande kring det?
– Nej inte på vårt möte, utan det behöver vara en intern diskussion inom Obunden samling kring den här frågan. Jag behöver också träffa dem senare och diskutera.
Vad sade Bert Häggblom?
– Jag uppfattade att vi har en samsyn kring var gränserna går för vad man kan tycka och vad man inte kan tycka. Sedan ska vi också komma ihåg att det som var lite speciellt med Marcus Måtars anförande var att det var ett gruppanförande, han talade å gruppens vägnar. Det var inte hans egna personliga åsikter, som det eventuellt kan ha varit i fallet med Stellan Egeland.
Som oppositionsparti
Veronica Thörnroos var i Helsingfors på tisdagen och därför inte på plats för att höra Marcus Måtars budgetkritik. Däremot har hon tagit del av hans anförande i efterhand.
– Jag får kanske en känsla av att Obunden samling har lite svårt att hitta rollen, hur man agerar som ett regeringsparti. Det var därför jag i går begärde ett möte med deras ordförande och förde ett resonemang kring spelregler, hur vid ramen är som man kan verka innanför om man är ett regeringsparti.
Så här specifik kritik borde väl ha kommit fram i era interna diskussioner snarare än när förslaget är klart och lämnat till lagtinget?
– Det tycker jag också. Vi har haft många diskussioner, och visst, Obunden samling har tyckt att något inte är vad de skulle vilja, medan Moderat samling har haft något annat som inte är deras primära fråga. Centern har tyckt si och Hållbart initiativ har tyckt så. Men det är en vanlig del i processen och vi har inte haft en enda omröstning. Obunden samling har inte aviserat att man skulle vilja ha en omröstning eller några ska-krav i regeringssalen. Det kanske finns en frustration kring att man tycker att systemet är för långsamt och att man är för dåligt informerad, men man har inte hissat röd flagg heller.
Skadar De obundnas agerande förtroendet för regeringssamarbetet?
– Jag kan inte se att det skadar förtroendet direkt för regeringssamarbetet, men den som följer politiken riktigt noga tänker säkert att ”jaha, är de inte med i regeringen?” Det ger en tudelad bild.
Beredning i LR
Ålands framtid accepterar inte heller budgeten som den ser ut, är det något som har kommit fram i era förhandlingar?
– På gruppledarmötena har Anders Eriksson (ÅF) aviserat att han kommer att stöda alla budgetmotioner som han bedömer är goda inbesparingar. Några djupare och längre diskussioner kring det har inte förts.
Blev du förvånad över att det kom fram i debatten?
– Jag har inte hört Ålands framtids debattinlägg från tisdagen.
Är du säker på att du har majoritet för budgeten?
– Ja, det är jag.
Men ett så här ”öppet bråk”, som vi kallar det i vår rapportering, det kan väl inte vara eftersträvansvärt?
– Nej, men jag tycker alltid att man ska eftersträva en livlig debatt.
Är det rimligt att regeringspartier hoppas att en tillfällig åsiktsmajoritet i finans- och näringsutskottet kommer in och styr upp budgeten, vilket flera har uttryckt?
– Nej, så fungerar inte parlamentarismen. Det är inte utskottets huvudsakliga uppgift, utan det är att fördjupa sig i budgetförslaget, det kanske har kommit ny information under tiden och den ska så klart finnas med i betänkandet. Men det är inte meningen att utskottet ska vara beredande, varken finans- och näringsutskottet eller något annat utskott. Det är inte deras uppgift. Budgetarbetet ska beredas och processas på LR:s sida.
Många reaktioner
Robert Mansén (C), vice gruppledare för Centerns lagtingsgrupp tog avstånd från Stellan Egelands uttalande för hela Centergruppen, se artikeln här intill.
– Jag tycker att det var alldeles utmärkt. En av nackdelarna med att vara lantråd är att du inte kan ta en replik. Jag kan inte gå upp i en debatt och markera på det viset som Robert Mansén gjorde. Går jag upp har jag företräde, men då är det alltid fråga om ett huvudanförande. Jag skulle gärna se en ändring så att man som lantråd kan ta repliker, det hade jag gjort om jag kunnat, säger Veronica Thörnroos.
Ministrarna Annika Hambrudd (C), med ansvar för jämställdhetsfrågor, och Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) blev upprörda under Stellan Egelands anförande och bemötte honom med repliker.
Fanns en tanke om att ta ett anförande för att backa upp dem?
– Det hade jag säkert kunnat göra, men jag tyckte att markeringen var väldigt tydlig, både från Centerns sida och från kollegornas sida. Båda ministrarna var väldigt tydliga i sina ”statements” och de för inte bara sin talan, utan också regeringens.