Sent på måndagskvällen informerade justitie- och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) Veronica Thörnroos om att den finska regeringen skärper gränskontrollen mot Sverige, Norge och Estland. I beslutet slås bland annat fast att passagerartrafiken till sjöss förbjuds för utomlands kommande passagerare, och att sjukvårdspersonal inte ingår i den grupp arbetstagare i särskilt samhällskritiska funktioner som undantas från karantänsbestämmelserna.
– Vi har stått i ständig kontakt med Anna-Maja Henriksson de senaste dagarna och i går kväll (läs: i förrgår) informerade hon mig om hur beslutet var utformat. Så det var ingen överraskning när det presenterades, säger Veronica Thörnroos till Ålandstidningen.
”Inte fått information”
Beskedet innebär att ÅHS inte längre får ta in det tiotal läkare och övriga cirka 30 andra sjukvårdspersonal som normalt arbetar på sjukhuset i Mariehamn. I stället har Finlands regering ålagt Social- och hälsovårdsministeriet att ombesörja att personal förs från den finska sjukvården för att förstärka den åländska.
– Vi vet ännu inte hur det kommer att fungera, vi har inte fått någon sådan information. Vi kommer att stämma av med ÅHS och skicka en lista på de tjänster vi behöver till Finland, säger lantrådet till Ålandstidningen på tisdagsförmiddagen.
Landskapsregeringen skickade också ett utlåtande över den finska regeringens beslut till Helsingfors i går. I det kritiserar LR beslutet att utestänga de svenska läkarna. I motiveringen i statens beslut framgår att en av anledningarna är att Stockholm, den närmsta regionen från Åland räknat, är den mest utsatta vad gäller smitta i Sverige.
Inte större risk
Men LR påtalar i sitt utlåtande att ÅHS tar läkare från mindre sjukhus från andra delar av Sverige. ”Landskapsregeringen bedömer därför att risken att föra in smitta till Åland via vårdpersonal från Sverige inte är signifikant högre än risken att personal från riket för smittan till Åland, särskilt inte om personalen är verksam vid storsjukhus i riket där Covid-19 patienter behandlas. Det finns således ingen tydlig epidemiologisk grund för att sätta all sjukvårdspersonal som kommer från Sverige i 14 dagars karantän”, skriver LR.
Av den anledningen yrkar LR på att beslutet ska ändras så att sjukvårdspersonal undantas från karantänsreglerna. LR hänvisar också till att EU-kommissionen rekommenderar att just sjukvårdspersonal ska undantas från regler om stängda gränser.
– Finlands regering har inte fullt ut förståelse för att vi är ett ö-samhälle, och att vår sjukvård bygger på utbyte med den svenska sidan. De har inte kunnat ta till sig det eftersom vi är så annorlunda, säger Veronica Thörnroos.
Finns det en risk att beslutet påverkar framtida samarbete med svenska läkare?
– Det tror jag inte, det finns nog en förståelse för att det tas sådana här beslut nu. Men det kommer att medföra ganska mycket merkostnader för ÅHS för de läkare som var kontrakterade framöver. Det får den finska regeringen bekosta, samtidigt som man ska ställa specialläkare till förfogande för ÅHS som är svenskspråkiga och förtrogna med våra förhållanden.
Hur går LR vidare nu?
– Vi ska ha ett avstämningsmöte med ÅHS. Och eftersom Finlands regering ålägger social- och hälsoministeriet, i samarbete med ÅHS och LR, att trygga hälso- och sjukvårdsberedskapen på Åland väntar vi på att ministeriet ska ta kontakt och berätta hur det ska verkställas, säger lantrådet på torsdagsförmiddagen.
Veronica Thörnroos är besviken över den finska regeringen inte gått LR till mötes.
– Det finns ingen logik i det här beslutet.
Jonas Bladh