När lagtinget debatterade finans- och näringsutskottets betänkande över landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för året uppstod en mycket tydlig spricka i regeringsblocket. Utskottets ordförande, Jörgen Pettersson (C), och Obunden samlings Stellan Egeland grälade öppet om huruvida man ska betala ut stöd eller inte.
Pettersson var tydligt irriterad på att Egeland, genom sin partikollega Lars Häggblom, inte meddelat sin avvikande uppfattning om stödet på 300.000 euro till filmproduktionen av Stormskärs Maja.
– Frågan måste ställas om det enbart är otur i analysen eller om det är övervägd handling från ledamoten Egeland, sade Pettersson.
– Jag skulle säga att hans (Lars Häggbloms) beslut får stå för honom. Han har skrivit under betänkandet, men det betyder inte per automatik att jag tycker det här är en bra idé. Jag tror inte att han tycker det heller, men han har gått med på att kompromissa och skrivit under, svarade Egeland.
Jörgen Pettersson fortsatte med att ifrågasätta Egelands lojalitet.
– Tycker ledamoten Egeland att det finns skäl till i vart fall en eftertanke att när man ingår i ett lag så finns en poäng i att man försöker nå samma mål?
– Att man spelar i ett lag betyder ju inte att man är med på allting, svarade Egeland.
Kallar till möte
Detta var den senaste i en rad ordväxlingar där ledamöter i regeringsblocket antingen gått hårt åt varandra, eller valt att tydligt markera mot LR:s linje, vilket Ålandstidningen skrivit om tidigare.
Meningsväxlingen mellan Pettersson och Egeland får dock lantrådet Veronica Thörnroos att agera.
– Om vi backar bandet så var en av orsakerna till att jag ville ha en bred regeringsbas att det skulle finnas möjlighet för någon att avvika i olika frågor utan att basen blev för svag. Det var den teoretiska delen, om man säger så. Nu märker jag i det praktiska arbetet att det har en tendens att bli lite för yvigt, säger lantrådet.
Nu vill hon skapa ordning och reda i sin regeringsbas.
– Jag behöver sätta mig med parti- och gruppledarna och föra ett resonemang kring det här. Det blir svårförståeligt utifrån när man argumenterar inför öppen ridå. Det ger ingen bra bild.
Spricker inte
Trots de interna stridigheterna är lantrådet inte orolig för att något parti ska bryta sig ur regeringssamarbetet.
– Nej, det är jag inte. Men om man inte vill vara med och samarbeta så måste man ju lämna, jag kan inte tvinga till samarbete om du inte själv känner att det är rätt.
Sett ur det motsatta perspektivet, är det nära att ni måste diskutera om alla ska vara kvar?
– Nej, det är inte nära. Det har varit enskilda yttringar som kommit. Det är klart att det är olyckligt men vare sig du är ett regeringsparti eller i opposition måste man hålla en saklig nivå på debatten.
Har ni dålig kommunikation i regeringsblocket?
– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att jag vinnlagt mig om ett kommunikationssätt som ska fungera. Men vi har haft en väldig tidspress den sista tiden. Det har varit kort om tid att förankra vissa processer och vissa förslag, och det har inte funnits tid till att sitta ned och diskutera fram olika lösningar.
Lantrådet säger att hon regelbundet träffar regeringspartiernas gruppledare och att de nu behöver tala igenom situationen.
– Nu har det varit onödigt spretigt på sista tiden så vi behöver föra ett resonemang, säger Veronica Thörnroos.