Det hårt kritiserade lagförslaget om temporära ändringar i smittskyddslagen, som innehåller hårdare bestämmelser om inresa till Finland, ska nu behandlas i riksdagens grundlagsutskott och hälso- och sjukvårdsutskott. De två utskotten har begärt landskapsregeringens (LR) utlåtande på lagförslaget och lantrådet Veronica Thörnroos säger på måndagens presskonferens om coronaläget att LR ställer upp ”varningsflaggor på rad”.
LR har nu fått indikationer på att lagen ska börja gälla den 12 juli.
– Det här är inte alls bra för Åland. Det här förändrar verksamhetsförutsättningarna både för sjöfartsnäringen och för turistsektorn och för oss alla som bor här. Det finns ett otal frågetecken, säger Veronica Thörnroos.
Frågorna rör bland annat fastighetsägare, arbetspendlare och familjer som finns på olika sidor av gränsen. Dessutom kopplas lagförslaget inte till EU:s direktiv om så kallade gröna länder.
– Vi ser inte heller hur det här ska fungera i praktiken. Om det här träder i kraft har vi ett strängare regelverk för den inkommande sommaren än vad vi har haft någonsin tidigare, säger Veronica Thörnroos.
Hon betonar att antalet vaccinerade ökar fort och incidensen går ner.
81 kritiska instanser
Lagförslaget fick massiv kritik under remissrundan, av hela 81 remissinstanser, säger Veronica Thörnroos.
– Propositionen är marginellt ändrad. Det var ingen av de 81 som kan förstå hur det här ska fungera i praktiken.
Enligt henne skulle kostnaderna för att administrera bestämmelserna uppgå till miljontals euro.
– Jag kan inte förstå det faktiskt, ur något perspektiv. Det här drabbar hela landet, det blir enorma problem för hamnarna. Vad ska man göra med alla människor som köar? Det blir så resurskrävande, i ett läge när incidenstalet sjunker och vaccinationstakten ökar.
En extra fråga för Åland blir dessutom hur finansieringen ska lösas i och med att smittskyddet är Finlands behörighet.
Kan strida mot grundlagen
Enligt förvaltningschefen John Eriksson finns det även större saker att reda ut i lagförslaget. LR har lyft frågan om lagförslaget är förenligt med grundlagen, särskilt med tanke på den personliga integriteten.
– Om man inte uppfyller intygskraven hamnar man i en situation där man kan bli frihetsberövad. Det är det här vi ifrågasätter, är det en tillräckligt stark grund för frihetsberövande? säger John Eriksson.
Dessutom är frågorna flera om hur lagförslaget praktiskt ska kunna verkställas. Inresande med ett negativt coronatest ska enligt förslaget ta ett nytt test efter 72 till 120 timmar efter inresa till Finland.
– Jag tror att var och en kan föreställa sig att det här blir problematiskt, säger Veronica Thörnroos.
Pressinformation ställs in
Begärandena om utlåtande gör att den planerade extra presskonferensen på onsdag inte blir av.
– Allt krut måste sättas från hälso- och sjukvårdsbyråns sida, från ÅHS sida, polisen och tillsammans med gränsbevakningen på att försöka bemöta hur vi ska hantera den här situationen som ingen av oss kan påverka, säger Veronica Thörnroos.