"Vi har ännu inte sett botten på krisen"
LAGTINGET Lantrådet anslog en både försonlig och allvarlig ton när hon i går som första talare tog till orda i debatten om första tilläggsbudgeten för 2009.
Hon betonade att den offentliga ekonomin befinner sig i djup kris, inkomsterna för i år måste skrivas ned med cirka 30 miljoner euro och stora underskott väntar de kommande åren. Därför måste också den offentliga kostymen krympas, ett arbete som landskapsregeringen (LR) nu ska skynda på.
Räddningsplan
- Vi arbetar med en räddningsplan för de kommande tre åren. Det kommer att bli ingrepp också inom vård och utbildning för att trygga välfärden på sikt.
- De åtgärder vi flaggat för kan bli fler. Vi har ännu inte sett botten på krisen.
Enligt lantrådet ska alla avdelningar och byråer gås igenom för att se om funktioner kan slås samman. Hon påpekade att sparandet också berör personer som måste lämna sina tjänster.
Men hon pekade också på positiva saker som att LR investerar i olika byggprojekt, att Alandica ger ringverkningar och tro på framtiden för turist- och konferensnäringen, att beredskap finns för stöd till både golfbana och familjepark och att avdragen finns kvar för att stimulera köpkraften.
Vädjar om samverkan
Lantrådet vädjar till lagtinget om samarbete för att tillsammans ta Åland genom krisen.
- Ett stort ansvar ligger på våra axlar. Vi har levt många år över våra tillgångar. Nu krävs samling i en svår situation.
Efter lantrådets anförande kom det beröm från oppositionsbänken. Anders Eriksson (Åf) tyckte anförandet var "statsmannamässigt".
Men oppositionen hade ändå väntat sig mer konkreta förslag på inbesparingar redan i tilläggsbudgeten.
- De stora konkreta åtgärderna kommer i budgeten för 2010, svarade lantrådet.
- Då hinner de inte ge någon effekt denna mandatperiod. I stället tvingas man tömma våra fonder, befarade Barbro Sundback (S).
Orolig finansminister
Finansminister Mats Perämaa (Lib) är mycket orolig över Åsubs beräkningar som visar en drastisk minskningen också av skattegottgörelsen.
- Det visar att den åländska ekonomin går sämre än den finländska och det är mycket oroväckande.
Han pekade på den stimulans som de nästan 80 miljoner euro som anslås för investeringar åren 2009-2012 innebär. Stimulansen är i samma storleksordning som i USA, "översatt" till amerikanska förhållanden motsvarar summan tusen miljarder dollar, enligt Perämaa.
Carlson väckte förvåning
Gun Carlsons gruppanförande för centern väckte förvåning i oppositionsleden. Carlson pekade på det svåra i att helt och hållet avsluta verksamheter. Vård, skola och omsorg, som är de dyra, vill man helst inte peta i och de verksamheter man kunde enas om att avsluta betyder rätt lite i inbesparingar.
Carlson vill i stället fortsätta osthyvla, hon vill ha en nolluppgörelse i kommande avtalsförhandlingar och hon vill ändra beräkningsgrunderna för klumpsumman så att den ökar. Det sistnämnda motiverar hon med de höga kostnaderna för vård på svenska i Sverige, att fartyg flaggas ut och att EU-medlemskapet inte är beaktat i nuvarande avräkningsgrunder.
Förslaget fick Roger Jansson att suckande konstatera att rika Åland inte löser sin kris genom mer pengar från krisdrabbade Finland. I stället måste Åland spara, sa han.
Budgetdebatten fortsätter på måndag.
Kerstin Österman