I början av februari skrev åtta åländska toppdirektörer ett öppet brev till landskapsregeringen.
De efterlyste bland annat ett tydligt syfte med egen beskattning, en förändrad näringsrätt och att hembygdsrätten ska frikopplas från finskt medborgarskap.
Nu har de träffat lantrådet Viveka Eriksson (Lib) för att diskutera frågorna.
NÄRINGSLIV Det var när det öppna brevet publicerades i Ålandstidningen som lantrådet Viveka Eriksson fick idén att bjuda in undertecknarna av brevet till ett möte.
- Vi diskuterade vad de skrivit om i sitt brev; alla väldigt angelägna och viktiga frågor. Jag välkomnar verkligen att de kommer ut och deltar i diskussionen, säger hon.
Den hetaste potatisen är ett eventuellt framtida övertagande av beskattningsrätten från Finland.
- Det är en fråga som förstås påverkar näringslivet. De efterfrågar en långsiktighet och en förutsägbarhet i systemet, och därför är de oroliga. Och det är en oro som man måste ta på allvar, och något vi väger in i det fortsatta arbetet.
Nyckeln, menar hon, är att ha torrt på fötterna.
- Det måste finnas ett ordentligt underlag, och vi måste göra omfattande utredningar, annars är det ingen idé att ta det här klivet. Och det måste finnas ett stabilt stöd från befolkningen.
Björn Blomqvist, Trygve Eriksson, Jhonny Husell, Ben Lundqvist, Dan Mikkola, Leif Nordlund, Anders Wiklöf och Peter Wiklöf undertecknade brevet. Vilka kom till mötet?
- Det har inte så stor betydelse. Det var inte ett offentligt möte, och jag tycker inte att diskussionen jag hade med dem behöver skötas via tidningarna. Alla åtta var inbjudna, och några kunde inte komma. Det får räcka så.
Är du beredd att backa från kravet på egen skattebehörighet om motståndet från näringslivet blir för kompakt?
- Det är arbetet med självstyrelsediskussionen som ligger till grund för diskussionerna om skattebehörigheten. Vi vill ha ett system som fungerar smidigare än dagens. Vi har sagt i vårt skattemeddelande till lagtinget att vi i första skedet går vidare och ändrar grunderna för klumpsumman. Sedan förespråkar vi en stegvis utveckling av skattebehörigheten. Men vi kommer inte att göra det i morgon. Det är en lång process.
Fredrik Granlund