Ålandsministern bör komma från ett av de stora regeringspartierna och få mer makt och resurser. Det anser lantrådet Viveka Eriksson (Lib).
- Förstås ska statsministern ha det övergripande ansvaret.
POLITIK Lantrådet Viveka Eriksson anser att Socialdemokraterna är dåligt uppdaterade om vad som händer när partiet hävdar att kontakterna mellan Åland och regeringen i Helsingfors inte fungerar.
- Socialdemokraterna är ute och cyklar.
Sossarna föreslår, efter ett möte med ordföranden för Finlands Socialdemokrater Jutta Urpilainen, att statsministern ska ha ansvaret för Ålandspolitiken och att systemet med gemensamma överläggningar, aftonskolor, ska återinföras. Båda förslagen finns också med i det valprogram som Elisabeth Nauclérs riksdagslista presenterade i måndags.
Gå bakåt
Men lantrådet tycker inte det är något bra förslag.
- Att återgå till aftonskolan och statsministern är att gå bakåt. Aftonskolan var första steget i en utveckling mot där vi är i dag.
Den nuvarande landskapsregeringen har regelbundna kontakter med ministerier och ministrar som hanterar frågor som berör Åland.
- Ålandsministern fungerar som samordnare. Så fort ett problem uppstår kontaktar jag henne och hon tar vidare kontakter.
Mer makt
Också lantrådet understryker att statsministern förstås ska ha det övergripande ansvaret för Ålandsfrågorna men anser att systemet med en samordnande Ålandsminister absolut ska finnas kvar. Hon vill ge Ålandsministern mer makt och inflytande och anser att det vore en stor fördel om Ålandsministern kom från ett av de stora partierna i regeringen.
- Till exempel så att statsministern representerar ett av de stora partierna och Ålandsministern det andra.
Hon ser gärna att Ålandsministern knyts till statsrådets kansli som fungerar som ett ministerium och leds av statsministern.
I skottgluggen
Lantrådet berömmer den nuvarande Ålandsministern Astrid Thors (Sfp) för hennes engagemang. Thors ansvarar också för invandrar- och EU-frågor och har kommit i skottgluggen för både politiker och allmänhet som är kritiska till invandring och EU. Att hon dessutom representerar det lilla svenska partiet har inte underlättat hennes position.
Lantrådet håller med om att det kan vara problematiskt med tanke på Ålandsfrågorna men säger att det är en stor fördel att Ålandsministern samtidigt är EU-minister.
- Många av våra frågor är EU-frågor, konstaterar hon.
Möter partiledarna
Hon ska småningom besöka alla partiledare i Helsingfors för att förankra det betänkande om självstyrelseutvecklingen som en enig parlamentarisk kommitté arbetat fram. Målsättningen är att få in skrivningar om självstyrelseutvecklingen i nästa regeringsprogram.
Med tanke på det, vilka partier ser du helst i nästa Helsingforsregering?
- Vi samarbetar med dem som bildar regering, det måste vi göra.
En allmän bedömning är att två av de stora partierna bildar regering, att Samlingspartiet sannolikt blir största parti och dess ordförande Jyrki Katainen statsminister.
- För Åland är det alltid bra om Sfp är med, vi har ett gemensamt intresse att försvara svenskan, säger lantrådet.
Hon vill inte spekulera i om det är bra eller dåligt för Åland om Sannfinländarna är med i nästa regering.
- För oss gäller det att bygga relationer så att vi får igenom Ålandsfrågorna.
Kerstin Österman