Ålands Skogsvårdsförening ordnar en motorsågskurs för sina medlemmar, upplägget är en kväll med teori och två heldagar ute i skogen. Förra veckan drog kursen med sex deltagare i gång, de flesta hade lite förkunskaper.
– Jag är självlärd, jag gillar att pyssla i skogen och tycker det är bra att lära sig säkerhet, säger Jonas Karlsson.
Kursledaren Kristofer Emretsson jobbar till vardags på Ålands yrkesgymnasium och har hållit kurser i motorsågning i flera år. Förutom hantering av sågen handlar mycket om att lära sig teknik och säkerhet.
– Det viktiga är att man sågar på rätt sätt så att det inte blir farligt. Men det ska också göras effektivt och smidigt. Lär man sig rätt teknik kan man bli väldigt duktig, det går att utvecklas hur långt som helst, säger han.
Teknik avgörande
I skogen får deltagarna träna praktiska färdigheter. Man lär sig också att hantera fastfällda träd.
– Det händer alla som är i skogen att det krånglar någon gång, säger Kristofer Emretsson.
Vad är det vanligaste nybörjarmisstaget?
– Att man sågar av trädet rakt av.
Hur går det till när ni tränar ute i skogen?
– Jag fäller några träd så att man får en hög stubbe, sedan får kursdeltagarna träna på stubben tills sågningen fungerar. Jag måste se att alla är på en sådan nivå att jag vågar låta dem fälla träd. Förhoppningsvis får de fälla flera stycken.
Behov av kunskap
Skogsvårdsföreningens instruktör Robert Hellgren berättar att föreningen försöker ordna kurser i olika ämnen för sina medlemmar.
– Kurserna blir allt viktigare i och med att många skogsägare i dag inte växer upp och bor på gårdarna såsom förr. Kunskaperna som behövs i skogen är inte lika självklara som tidigare. Vi ordnar också grundkurser i skogsbruk, de har varit väldigt populära, säger han.
Robert Hellgren är själv skogsägare och deltog i motorsågskursen. Han är van att arbeta i skogen, men tycker ändå att kursen är givande.
– Det är mycket nytt att lära sig, säger han.