Bara Helsingfors har fler narkotikabrott per invånare än Åland. Försäljningen är mer organiserad än tidigare, Åland har blivit en transitort och langare med rent vinstintresse förekommer.
Samtidigt sköts tullens förundersökningar av knarkbrott från Åbo, sa Åke Mattsson (Lib) som nu slår larm om knarket.
LAGTINGET Uppgifter från polis och tull visar att det igen är dags att slå larm om missbrukarsituationen på Åland, sa Åke Mattsson i lagtingets allmänpolitiska debatt i går.
Enligt de uppgifter han har är tillgången på knark god på Åland. Det gäller till exempel hasch men också amfetaminet ökar och har blivit något av en huvuddrog på Åland. Lugnande tabletter förekommer liksom Subutex och Suboxone, exstacyn återkommer, bruket av svampar med LSD-rus är etablerat.
Enligt Mattsson är försäljningen mer organiserad än tidigare. Langare med rena vinstintressen finns, Åland är bevisligen en transitort för methamfetamin till Sverige och egendomsbrotten med anknytning till missbruket ökar.
Leds från Åbo
Ett problem i sammanhanget är att tullens förundersökningar av knarkbrott numera leds från Åbo. Åke Mattsson påpekar att det innebär myndighetsöverföring från Åland till Finland.
- Snart kanske det görs av en som bara pratar finska.
Anders Eriksson (ÅF) anser att Åke Mattsson börjar få trovärdighetsproblem eftersom han leder en parlamentarisk kommitté som utreder missbruksfrågorna. Också Roger Jansson (FS) undrar varför landskapsregeringen (LR) misslyckas med att stävja missbruket. Han påpekade att Liberalerna har polisministern, socialministern och regeringschefen plus Mattsson som leder den parlamentariska kommittén.
- Så varför misslyckas man?
Mattsson svarade att kommitténs mandat är otydligt och att man saknar både sekreterare och budget.
- Jag tycker det är viktigast att flagga för att vi har ett problem, sa han.
Lag om äldreomsorg
Margareth Lundberg (Lib) efterlyser lagstiftning för att trygga kvaliteten i äldreomsorgen. I Finland går man in för lagstiftning, utvecklingen där visar att äldre tvingas bo kvar hemma trots att de önskar ett serviceboende.
Både Gun-Mari Lindholm (Ob) och Carina Aaltonen (S) stöder Lundbergs tankegångar. Bådas partier har också motionerat om äldreomsorgen.
Veronica Thörnroos (C) är däremot inte beredd att direkt stöda en sådan lag. Hon påminde om skärgårdslagen i Finland som visat sig tandlös.
Funktionshindrade
Sirpa Eriksson (Lib) är bekymrad över att de funktionshindrades lagliga rättigheter inte uppfylls i kommunerna. Hon nämnde som exempel den subjektiva rätten till personlig assistent och närståendevårdarnas rätt till ledighet.
- Många av oss i lagtignet sitter också som förtroendevalda i kommunerna. Vi bör fråga oss om det är rimligt att funktionshindrade måste gå till domstol för att få rätt, sa hon.
Kerstin Österman