Viking Line kan återigen känna lättnad över den avbrutna fartygsbeställningen i Spanien. Nu granskar kommissionen den stödmodell som gjorde det spanska varvet intressant för den avbeställda ADCC.
SJÖFART Det började med vackra ord år 2007 om Viking Lines nybygge ADCC avsett för sträckan Kapellskär-Mariehamn. Det skulle levereras från det spanska varvet Astilleros de Sevilla år 2009. Men försening följdes av försening, arbetet stannade av och fartyget skulle aldrig bli något annat än halvfärdigt. I början av förra året meddelade Viking Line att rederiet hade avbeställt nybygget.
Förlusten på den inställda affären beräknades till omkring fyra miljoner euro för Viking Line.
Komplicerad modell
Investeringen för ADCC var från början budgeterad till 60 miljoner euro. Det var den prisnivån som avgjorde att Viking Line ens bestämde sig för att bygga nytt för sträckan. Summan möjliggjordes av ett specialuppbyggt stödsystem som då var i bruk i Spanien för sjöfarten.
Det systemet kallades för ett tax-lease-system och byggde på att fartyget under de första två åren skulle ha ägts av ett spanskt leasingbolag som ägdes av en bank. Den här ägarmodellen gjorde det möjligt för leasingbolaget att göra flera avdrag från skatten vilket alltså sänkte slutsumman när beställaren till sist köpte fartyget.
Stödet avgjorde
I Viking Lines fall skrevs avtal med leasingbolaget Bansalease som ägs av storbanken Banco Santander. Modellen var godkänd av spanska staten och enligt Viking Lines vice vd Jan Hanses även av EU-kommissionen på den tiden.
-För oss gjorde stödsystemet att Spanien blev intressant för ett nybygge. Men jag vet inte vilken nytta själva leasingbolaget och bankerna har dragit av modellen, det kom aldrig fram eftersom det var förhandlingshemligheter från deras sida, säger han.
Inte dömda på förhand
Men nu höjer EU-kommissionen alltså ögonbrynen åt den spanska modellen. De meddelar att det spanska stödsystemet kommer att genomgå en granskning. Misstanken är att skattelättnaderna inte stämmer överens med EU:s regelverk för statsstöd.
Modellen ska ha sänkt priset för rederierna med mellan 20 och 30 procent enligt kommissionen. Den verkar enligt kommissionen ha lett till fördelar både för investerarna och de företag som ingick i olika led av modellen.
-Vi dömer inte ut modellen på förhand. Vår målsättning är att se till att det här stödet inte går utöver de regler som finns inom den Europeiska unionen och snedvrider konkurrensen på den inre marknaden, säger Joaquín Almunia, kommissionär med konkurrensfrågor på sitt bord.
Åbobygget fortskrider
Så, ännu ett skäl att säga tur i oturen att ni drog er ur Jan Hanses?
-Det är för tidigt att säga vad det leder till. Men visst är det så att granskningen inte berör oss eftersom vi avbeställde.
Viking Lines fokus just nu ligger på nybygget av den nya Åbofärjan som byggs i Åbo. Arbetet med ritningarna och planeringsarbetet pågår och i september börjar stålarbetena. Än så länge följer allting tidsplanen för fartyget som ska tas i bruk 2013.
Den traditionella tonnageskatten som tillämpas i många länder, inklusive Finland berörs inte av kommissionens granskning eftersom den stödmodellen är godkänd av EU.
Tone Nordling