I Mariehamn finns det uppemot 200 skyddsrum i varierande storlekar, totalt har dessa kapacitet för cirka 15.000 personer. Ett av dem är befolkningsskyddet under mark i det så kallade Bergsskyddet, Ålandstidningen fick en rundvandring i lokalerna med vd:n för Landskapets fastighetsverk, Stefan Rumander och fastighetsteknikern Sten-Göte Nyman.
Vi beger oss ner i underjorden via en av de två officiella ingångarna och Sten-Göte Nyman guidar runt bland 1970-talsteknik varierat med toppmodern utrustning.
– Det har pågått en omfattande modernisering här nere under de senaste åren, men som ni ser finns det en hel del gammalt kvar, säger Stefan Rumander.
Skyddsutrymmena här har en kapacitet på 1.100 personer, men vilka mariehamnare är det som ska söka skydd just här?
– Det kan jag inte svara på, det finns det planer för inom Mariehamns stads befolkningsskydd.
När man kommer ner till de allmänna delarna av skyddsutrymmena möts man av enorma gröna stålportar som ska stå emot både tryckvågor från explosioner och strålning.
– Och nästa dörr är gastät, vilket innebär att man befinner sig i en egen liten bubbla när dörrarna förseglas.
I taket ovanför oss syns ett virrvarr av rör, kablar och diverse apparatur. Sten-Göte Nyman förklarar att det rör sig om delar av filtrationssystem mot radioaktiv strålning och andra föroreningar.
– Men så länge vi inte har något sådant i luften rullar vi på med våra vanliga system.
Hemliga utrymmen
Det finns också en underjordisk ledningscentral med olika tekniska utrymmen någonstans i gångarna, härifrån ska Åland, som namnet antyder, ledas i en eventuell krissituation – men den är inte tillgänglig för allmänhetens påseende.
– Bergsskyddet ska kunna fungera helt självförsörjande gällande både elektricitet och andra saker som kan slås ut i ett krisläge, säger Sten-Göte Nyman.
Som lekman föreställer man sig ett stort lager av kris-förnödenheter som livsmedel och läkemedel, finns det ett sådant lager här?
– Nej, det finns inget sådant lager längre. Men det har funnits, dock slutade man med det när man insåg att det var närapå omöjligt att hålla uppdaterat. Kommer vi i ett läge där myndigheter utlyser ett beredskapsläge så införskaffas den här typen av förnödenheter.
Vi vandrar vidare i de mörka, underjordiska, gångarna. Skyltar invid de otaliga dörrarna visar att såväl polis som landskapsregering och räddningsavdelningen har sina förutbestämda rum i dunklets korridorer.
Dolda nödutgångar
I dagens läge hyr ett antal föreningar in sig i Bergsskyddets närapå 5.000 kvadratmeter, bland dem finns Karateklubben Ogawa och Mariehamns bågskytteförening. Vid ett nödläge töms deras utrymmen på material inom 72 timmar för att frigöra utrymme för befolkningen.
– Utöver föreningarna finns det också ett antal olika verksamheter här, säger Stefan Rumander.
Det finns två officiella in-, och utgångar samt ett antal dolda sådana, varför är dessa hemliga?
– Det handlar om nödutgångar som vi av säkerhetsskäl inte vill flagga med för att undvika eventuell vandalisering med mera.
Sista anhalten på den officiella rundturen blir maktens korridor där ledningscentralen har sina utrymmen, men till själva ledningscentralen fick vi inte komma.
Här samsas expertgrupper inom strålningsskydd och andra områden med myndigheter och den politiska ledningen – men tillsvidare bara vid övningar.
– Och så tror och hoppas vi att det förblir, jag ser ingen större anledning till oro, säger Sten-Göte Nyman.