Automatiserat beslutsfattande innebär att myndighetsbeslut tas av datorer. Syftet är att göra beslutsprocessen mer effektiv, mindre kostsam och mer rättssäker.
I Sverige har myndigheter redan använt sig av automatiserat beslutsfattande ett tag, och i Finland har Justitieministeriet tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda ett lagförslag i frågan.
I motionen skriver partiet att automatiserat beslutsfattande skulle uppfylla landskapsregeringens (LR) båda målsättningar om inbesparande åtgärder och stärkt digitalisering.
– Vi är inne i en period nu där det naturligtvis måste göras inbesparingar på många håll i all offentlig förvaltning. Det här är en fråga där erfarenheter visar att man höjer kvalitén på besluten i många frågor, men inte alls påverkar människors vardag, säger Ingrid Zetterman.
Liberalerna har flera gånger tidigare lyft frågan om LR:s digitala transformering, och Ingrid Zetterman säger att motionen vore en viktig del i det.
– Det handlar om att låta människor inom förvaltningen göra kvalificerade arbetsuppgifter. Vi har kompetent personal som fattar beslut som inte kräver så höga kvalifikationer.
”Fördelarna överväger”
I rapporter där man har utvärderat automatiserat beslutsfattande på andra ställen visar på både styrkor och svagheter.
– Vår uppfattning är ändå att fördelarna överväger nackdelarna. Man skulle börja med de förvaltningsområden som har de enklaste beslutsprocesserna, säger Ingrid Zetterman.
Som exempel nämner hon kommunala beslut om inkomstbaserade avgifter och ansökningar om näringsrätt.
I motionen hänvisar Liberalerna till en granskning av Riksrevisionen i Sverige som granskat det automatiserade beslutsfattandet hos svenska myndigheter. Riksrevisionen skriver att den övergripande slutsatsen är att automatiseringen lett till ökad effektivisering där kostnaderna för beslutsprocessen minskat och väntetiderna för enskilda har blivit kortare.
Riksrevisionen konstaterar dock även att när fel uppstår kan de få stora konsekvenser för enskilda personer. Hur ser ni på det?
– Det är det intressanta i frågan. Man måste se över besluten och följa upp dem. Det är viktigt att man har rättssäkerheten på rätt och att juridiken ger enskilda samma rätt som tidigare. Men om man ser på frågor som busskort för skolungdomar där det handlar om att mäta avståndet från bostaden till skolan är det inte svårt för en förälder att höra av sig till myndigheten om det blir fel.
– Det finns en anledning till att Justitieministeriet ser på det nu, men det finns många frågor inom det offentliga som inte är så komplexa.