Lagstiftningen på det sociala området genomgår just nu stora förändringar i Finland. Förändringarna får konsekvenser också på Åland, eftersom rikslagstiftningen gäller även här genom så kallade blankettlagar. Den 1 april träder den nya socialvårdslagstiftningen i Finland i kraft.
I ett lagförslag, ”stopplagen”, föreslår LR nu att vissa blankettlagar om socialvård fryses. I korthet innebär förslaget att Åland kan fortsätta tillämpa de nuvarande blankettlagarna, även efter att de har ändrats i riket.
Två olika lagar
Oppositionspartiet Liberalerna är starkt kritiskt till att landskapsregeringen agerar först nu.
– Den här stopplagen borde ha förts till lagtinget mycket tidigare. Nu tar det flera månader innan vi kan frysa lagarna, säger partiledaren Katrin Sjögren (Lib).
Lagförslaget ligger just nu i lagtingets social- och miljöutskott för behandling. När lagtinget väl har klubbat lagen går den vidare till presidenten för godkännande.
– Det betyder ett antal månader från den 1 april när rikslagstiftningen gäller, säger Katrin Sjögren.
Enkelt uttryckt innebär det att det kommer att finnas två olika lagar inom vissa områden – vilket kommer att göra det svårt för socialarbetarna att veta vad som gäller.
– På ett ställe i barnskyddslagen blir vi helt rättslösa, säger Katrin Sjögren.
Ser över alternativen
Lantrådet Camilla Gunell (S) och socialminister Carina Aaltonen (S) gjorde nyligen ett utspel på tidningarnas insändarsidor. De vill ha en diskussion om Åland ska fortsätta med blankettlagstiftningen eller om landskapet helt ska gå in för en egen socialpolitik och en helt egen lagstiftning inom det sociala området.
Katrin Sjögren säger att hon är öppen för att olika alternativ ses över.
– Men det finns redan i dag utrymme att driva en egen socialpolitik. Man kan till exempel se över ÅHS avgiftspolitik eller göra en egen strategi för tandvården.
Liberalerna avvaktar nu utskottsbehandlingen av lagförslaget. Nästa vecka kommer oppositionspartiet att ta ställning till hur de ska visa sitt missnöje med landskapsregeringen och ansvariga ministern Carina Aaltonen.
Åtgärderna som övervägs är att ställa en enkel fråga, ett skriftligt spörsmål eller att ta initiativ till en misstroendeomröstning.
– I det här skedet är inget av alternativen uteslutna, säger Katrin Sjögren.
Före sommaren ska LR återkomma med ett meddelande till lagtinget. Det ska innehålla ett underlag för en åländsk socialvårdslagstiftning.
Ålandstidningen har sökt Carina Aaltonen för en kommentar.
Annika Kullman