Regeringspartierna är överens om att slopa strandregeln för planerat område. Det innebär att personer utan hembygdsrätt kommer att kunna äga strandtomter för fast boende i framtiden.
POLITIK Det är kansliminister Roger Eriksson (Lib) som lägger fram förslaget inför landskapsregeringen. Sina egna partikollegor har han redan med sig.
I korthet går det ut på att slopa begränsningen i landskapsförordningen om jordförvärvstillstånd. Där står att en person utan hembygdsrätt får köpa en tomt på område som är planerat av kommunen. Men inte om tomten är en strandtomt. Roger Eriksson vill alltså göra det möjligt för inflyttare att köpa hus på strandtomt på planerat område.
-Jag och Liberalerna står bakom förslaget. Vi har diskuterat det inom den egna gruppen, tillsammans med Centerns ledamöter och ska fortsätta gruppdiskussionerna nästa vecka, säger han.
Centern positiva
Förslaget är i samma anda som åsikterna inom den parlamentariska kommitté som såg över jordförvärvsfrågorna för omkring två år sedan.
Varför föreslår ni den här förändringen?
-Det har varit många praktiska svårigheter att avgöra vad som räknas som en strandtomt. Gränsar det till vatten om det är en meter bort, fem meter bort eller trettio? Nu slipper vi den svåra gränsdragningen.
Centerns lagtingsgrupp och regeringsrepresentanter är med på tåget enligt partiledare Harry Jansson.
-Vi är villiga att diskutera att man ska få äga strandtomt för fast boende om den finns på planerat område, säger han.
För stor åtskillnad
Han hänvisar till att det fortfarande är upp till kommunerna att avgöra var det passar att placera planerade områden.
-Det handlar dessutom om en storligen begränsad tomtyta. Då tycker vi att man ska kunna säga ja till personer som vill bo och verka i kommunen.
Han gör jämförelsen med läget som uppstår när en person kan ansöka om hembygdsrätt.
-Efter fem år får man köpa vad som helst och hur mycket som helst, vi tycker att det är en för stor skillnad. Det finns ingen orsak till att vi ska vara så rigida.
Dålig pr för Åland
Harry Jansson kommer tidigt i samtalet in på det omtalade fallet med Crosskeys vd Carita Weiss köp av en strandtomt, trots att hon saknade tillstånd.
Hur viktigt är det fallet för ert beslut?
-Det har påverkat oss alla och fått oss att fundera över vad det är för system vi har. Publiciteten har inte varit bra för Åland som samhälle och bilden av vilka möjligheter det finns att bo och verka på Åland.
Centern vill att förändringen ska införas i lag först, inte i förordning som förslaget nu säger.
-Högsta förvaltningsdomstolen har redan påpekat att det inte går att ha den här typen av rättigheter i en förordning.
Olika bud om förordning
Men där gör Roger Eriksson och liberalerna en annan bedömning. Han säger att det inte finns något rättsligt hinder att först ändra i förordningen.
-Högsta förvaltningsdomstolen har bara sagt nej till att förordningen ska kunna vara en grund för avslag. Så den kan alltså reglera grunder för beviljade undantag, det är även bedömningen i beredningen av ärendet, säger han.
-I förlängningen vill vi ha en ändrad jordförvärvslag. Men det tar så lång tid att processa. Om vi ändå är överens ser jag inget skäl till att införa det i förordning först.
Om reglerna ändras genom förordning kan ärendet vara klart på några veckor. Blir det en lagfråga direkt i stället ska förslaget också gå genom lagtinget.
Tone Nordling