Captain Jack Sparrow föddes den 3 juni och är enligt Petra-Maria Ramstedt en av Ålands minsta hästar. När Ålandstidningen kommer på besök är det ett både nyfiket och blygt föl som spanar in de nya besökarna.
– Han har varit lite svag sedan han föddes. Till en början visste vi inte om han skulle överleva och de första dagarna matade vi honom genom slangar. Men så småningom ska han nog börja vänja sig vid vår närvaro.
I sig skiljer sig inte minishetlandsponnyer från vanliga shetlandsponnyer mer än att hästen inte får ha en högre mankhöjd än 86 centimeter.
– Captain Jack Sparrow var så liten när han föddes så att ett taxtäcke var för stort för honom. Han vägde 6,1 kilo. Nu efter två veckor har vi använt oss av täcke till en brasiliansk terrier. Det har passat bra. Om man någon gång skaffar en minishetlandponny ska man se till att man har utrustning som passar, konstaterar Petra-Maria Ramstedt.
Namngavs efter film
På Petra-Maria Ramstedts och Mattias Olanders gård i Rörstorp springer i dag nästan 30 hästar. Varav två är minishetlandsponnyer. Captain Jack Sparrow och hans mamma, Spectras Funnys Page.
– Spectras är den första minishetlandsponnyn på vår gård och Jack Sparrow är vårt första föl. Han är nog min favorithäst nu. Jag längtar till han vågar börja kramas med oss.
Själva namnet fick lillisen eftersom Petra-Maria Ramstedt var på väg på att se den nya Pirates of Caribbean-filmen på bio.
– Men det var bara att ställa in.
Ålands första seminstation
Tanken är att det ska finnas flera minishetlandsponnyer på gården i framtiden. Sedan mars är Ax-gården, som den kallas, nämligen Ålands första seminstation.
Det betyder att man med inköpta spermier inseminerar sina ston och på så vis befruktar dem på gården. Därefter är tanken att sälja dem.
– Vi har hållit på med det i några år genom att föra stona till Sverige och inseminera dem där. Men sedan mars är jag själv licensierad och kan göra allting här på gården.
Totalt finns 14 halvblodsston och fem shetlandsston på gården.
– Så vi håller koll på dem och när äggen blivit tillräckligt stora ringer vi till någon av leverantörerna som skickar spermierna. Allt görs på under 24 timmar eftersom spermierna blir dåliga annars.
Petra-Maria Ramstedt säger att förhoppningen är att i framtiden kunna ha 20 ston redo att betäckas. Därtill har man en shetlandshingst på gården.
– Vi har också gjort det som en liten strategi att köpa in hästar som tidigare levt i svåra förhållanden. På det viset ger vi någonting tillbaka till hästarna, avslutar Petra-Maria Ramstedt.
Kevin Eriksson