Bägge mordåtalade kvinnor döms för mordet, den yngre kvinnan till livstids fängelse och den äldre av kvinnorna, i media kallad ”väninnan”, döms till ett elvaårigt fängelsestraff för Eckerömordet.
Orsaken till ett tidsbundet straff för väninnan är att landskapsåklagare Henrik Lindeman mot slutet av rättegången framförde att strafflindring kunde komma i fråga för henne.
Strafflindringen för väninnan motiveras med att hon har varit behjälplig i utredningen av brottet samt deltagit i polisens rekonstruktionsfilm om händelseförloppet den ödesdigra natten i december 2020.
Kvinnorna döms också att solidariskt erlägga en av målsägandena med 20.000 euro för lidande samt 6.260 euro för dennes rättegångskostnader. De ska även erlägga 15.000 euro till den avlidna mannens son samt nästan 7.400 euro för hans rättegångskostnader.
Kvinnorna ska också stå för dödsboets begravningskostnader samt betala en brottsofferavgift.
Synnerligen rått och grymt brott
Gärningen begicks, enligt Henrik Lindeman, med berått mot och på ett synnerligen grymt sätt och kvinnorna ska under en längre tid ha planerat olika scenarier för hur mordet skulle kunna genomföras. Enligt åtalet valde de till slut det tillvägagångssätt där sannolikheten för en dödlig utgång var störst.
Kvinna nummer ett som döms till ett livstids fängelsestraff har genom hela rättegången hävdat sin oskuld till mordet. Hon bestrider också målsägandenas ersättningsyrkanden i sin helhet.
I samband med branden upptäcktes vissa brandskador på den yngre kvinnan, bland annat på hennes ögonfransar. Dessa förklarade hon initialt med att hon har en ful ovana att dra i fransarna.
Efter att ögonfransarna analyserades i laboratorium och konstaterades vara förkolnade i ena änden ändrade hon dock sin berättelse och hävdade att hon på julaftonen 2020 firade genom att tända eld i en eldkorg, varvid glöd slog upp mot hennes ansikte.
Hon konstaterades även vid gripandet ha en brännskada på ena ringfingret, vilket hon förklarade med att hon bränt sig på fett från en stekpanna.
Yngre kvinnan var ovän med mannen
Tingsrätten finner att kvinnornas trovärdighet påverkas negativt av att de vid sina första förhör höll sig till en överenskommen, falsk berättelse. Bägge två ändrade sedermera sina berättelser. I det fallet anser tingsrätten att väninnans utsago om planeringen av mordet är den mest sanningsenliga, något som även stöds av korrespondensen mellan de falska Facebook-profilerna ”Stina" och ”Greta”, som Ålandstidningen tidigare har skrivit om under den pågående rättegången. Dessa Facebook-konton avslutades några dagar efter dådet.
Enligt tingsrättens slutsats pekar all bevisning på att den enda som har varit ovän med den avlidna mannen är kvinna nummer ett, den yngre av kvinnorna som tidigare var inblandad i en vårdnadstvist med mannen.
Tillvägagångssättet
De två kvinnorna ska, som Ålandstidningen tidigare har rapporterat från den fyra dagar långa rättegången, på förhand ha gömt stenar och hinkar fyllda av bensin i skogen i närheten av mannens hus. Dessa ska de sedan ha hämtat under mordnatten och, iförda maskering, tagit sig till huset där de satt på huk nedanför ett fönster.
Vid 23-tiden krossade de slutligen fönstret till rummet där mannen befann sig, med stenarna och kastade den brännbara vätskan över honom för att omedelbart efter det antända honom.
Mannen lyckades ta sig ut ur huset och kalla på hjälp av en granne, han hann även ge en kort version av vad som hade hänt innan han flögs med helikopter för att få vård för svåra brännskador på 90 procent av kroppen. Hela huset samt mannens bil brann ner och totalförstördes vid branden.
Som motiv till gärningen anger tingsrätten en infekterad relation mellan mannen och den yngre kvinnan som hade ett gemensamt barn.
Skäl för strafflindring
Bägge kvinnor döms alltså för mord, men den äldre kvinnan döms till elva års fängelse. Under utredningens gång samt vid ett flertal presskonferenser har man från Åklagarämbetet samt från polis upprepat att den enda möjliga påföljden om man döms för mord, är ett livstids fängelsestraff.
Landskapsåklagare Henrik Lindeman reder därför ut begreppen för Ålandstidningen.
– Den äldre kvinnan döms fortfarande för mord, men tingsrätten kan i vissa fall tillämpa en strafflindring om en åtalad har varit behjälplig i utredningen. Tingsrätten bedömer sedan vad som anses vara en skälig påföljd.
Ålands tingsrätt kan, trots att ingen yrkan om en sinnesundersökning har framförts, på eget bevåg förordna en sådan. Tingsrätten har dock på basen av det som har framkommit i ärendet inte ansett det motiverat att förordna om en sinnesundersökning för någondera av de nu dömda kvinnorna.
Domen har inte vunnit laga kraft.
Livstids fängelse i Finland
Livstids fängelse i Finland är den enda icke tidsbestämda påföljden för ett grovt brott mot liv.
En livstidsdömd person i Finland kan tidigast bli villkorligt frigiven efter tolv år.
Helsingfors hovrätt behandlar ärenden som gäller villkorlig frigivning. Innan den som dömts till livstids fängelse kan kan friges villkorligt kan han eller hon ställas under övervakad frihet på prov.
Livstidsfångar kan också friges genom benådning av republikens president.
Den enda möjliga påföljden för en morddömd är livstids fängelse.
Källa: Brottspåföljdsmyndigheten