I Senses i Hellestorp, Lemland, råder en rofylld högsommarkänsla. På 7.000 kvadratmeter har Birgitta Karlsson och Marcus Sandberg sedan drygt tio år tillbaka skapat en besöksträdgård i en stil som de beskriver som både unik och romantisk.
– Vissa delar av trädgården har vi fått ganska färdiga och är nöjda med. Men det är en ständig förändring, säger Birgitta Karlsson.
Till årets säsong har de bland annat tagit ner en del stora granar.
– Det är väldigt få växter som trivs med granar, säger Marcus Sandberg.
De hade många fler planer under vårvintern. Bland annat ett vattenfall och en damm.
– Men vi har inte hunnit något alls, säger Birgitta Karlsson och skrattar.
– Våren var sen. Sedan blev det jättevarmt och då var det för sent. Vi har legat efter hela tiden. Tyvärr är vi väldigt väderberoende och det har inte blivit så mycket nytt i år. Vi har köpt 70 rosor, och köper vi 70 rosor tycker vi att det är ganska lite, säger Marcus Sandberg.
Började om från början
Även om Senses främst riktar sig till förbokade grupper har man öppet för alla besökare under sommaren. Men besöksträdgårdar är en liten bransch med en ganska liten målgrupp.
– Vi har inte samma trädgårdskultur här som i England, Tyskland eller Frankrike. De som verkligen är intresserade av trädgård – så intresserade att de vill åka och titta på trädgårdar – uppgår till någon procent av befolkningen, säger Marcus Sandberg.
Före pandemin kände de att Senses började bli mer etablerat och känt, framför allt i Sverige.
– Sedan kom pandemin, säger Birgitta Karlsson.
När de skulle ta emot besökare igen efter pandemin blev det som att börja om från början, i synnerhet i fråga om marknadsföringen. Nästan samtidigt upphörde ms Rosellas trafik mellan Mariehamn och Kapellskär.
– Vi märkte av det mycket eftersom vi är ett lämpligt resmål för den typen av dagsutflykter, säger Marcus Sandberg.
Vill utveckla trädgården
En svacka på några år har det absolut varit, säger han.
– Än så länge håller vi liv i det här. Nu är vi tillbaka till 2018 års nivå, men med besökare från den finska sidan. Vi har också haft två grupper från Estland. Det känns bra att vi har fått in dem. Annars hade det varit en katastrofal säsong, som präglats av konjunkturen och av att folk håller i sina pengar, säger han.
Om inte Åland får tillbaka de svenska besökarna i större utsträckning kommer det att märkas på utbudet, säger han och nämner vikten av bättre kommunikationer.
– Nu går det i princip två dagar för att göra sådant som man tidigare gjorde på en dag.
Har ni någon plan för att öka besöksantalet?
– Bara att utveckla trädgården så att den blir eftertraktad, säger Birgitta Karlsson.
– Vi måste satsa på att höja nivån, säger Marcus Sandberg.
”Ny chans varje vår”
Målet är att få trädgården att se ut som de själva vill, säger han.
– Man kan inte förverkliga andras drömmar.
Vilken är er nisch?
– Att vi är annorlunda. Det är viktigt. Vår stil är ganska romantisk, sett till blommorna. Vi har mycket pioner, rosor, lavendel, tulpaner och dahlior. Men designen är grafisk med formade linjer och häcklar som ger struktur, säger Marcus Sandberg.
– Vi har de flesta perenner som finns. De vi inte har har vi gett upp med för att de inte trivs här, säger Birgitta Karlsson.
Hennes filosofi är att det ska blomma i rabatterna från tidig vår till sen höst.
Varifrån kommer det här intresset?
– Att få ägna sig åt eget skapande är det som har gjort att mitt intresse blev så stort. Och så får man antingen bekräftelse direkt – eller en ny chans varje vår, säger hon.