Rådjur ser söta och oskyldiga ut men kan orsaka stor skada för villaägare och trädgårdsentusiaster.
En som har drabbats är Viola Fagerholm i Emkarby, Finström. Rådjuren går hårt åt hennes odlingar och blommor, dessutom gnager de och fejar hornen på trädstammar och buskar.
Hon visar sina förstörda rhododendronbuskar, kärleksörter och uppätna lökar.
– Den här blodlönnen satte jag i höstas, den har de skrubbat sönder. Rosorna har de tagit slätt. Buskar har jag inga kvar. Man blir galen, säger hon.
– De är överallt och äter precis allt, till och med sådant som rådjur normalt inte gillar. Trädgården blir helt saboterad. Det är hemskt irriterande och blir kostsamt.
Söker hjälp
Det är inte första vintern som rådjuren kalasar på Viola Fagerholms rabatter, men hon upplever att de är fler nu än tidigare.
– Jag har haft problem rådjur i många år, men nu är det värre än någonsin. Det är inte bara någon enstaka, häromdagen räknade jag till nio stycken, säger hon.
Rådjuren blir allt mer orädda för att ge sig in i trädgården.
– När jag tar bilen och kör bort har de lärt sig att det är fritt fram. De tar hål på nät och tuggar sig igenom fiberdukar. Inget hjälper.
Viola Fagerholm har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med kommunens jaktvårdsförening, men tycker inte att det tas tag i problemet.
– Jag tror inte att man vill jaga längre. Men det är inte bara jag som har problem, något måste hända. Landskapsregeringen skulle behöva gå in och ta ansvar.
Vad behöver hända?
– Rådjuren måste avverkas, det finns för mycket av dem. Jag hoppas innerligt att något görs. Annars är jag rädd att jag inte har någon trädgård kvar i sommar.
Tipsar om fårull
Kurt Blomqvist, ordförande i Finströms jaktvårdsförening, säger att rådjursstammen visserligen har ökat, men den är inte så tät att jägarna inte hinner med.
– Det är olika på olika ställen, men min uppfattning är att det har blivit något bättre hos oss efter att jakttiden utökades från och med i fjol.
Det är viktigt att den som är drabbad av rådjur i trädgården har en ömsesidig dialog med den lokala jaktvårdsföreningen.
– Får man en gång in rådjuren på gården kan det vara svårt att bli av med dem sedan. Men det är klart vi ska försöka hjälpa till, säger Kurt Blomqvist.
Han tipsar om att lägga ut fårull, det gillar inte rådjuren.
– Ett annat allmänt råd är att inte mata rådjuren.
Upplever du också problem med rådjur?
Eller har du tips på effektiva knep att ta till? Ta kontakt med Ålandstidningen och berätta! Mejla till nyheter@alandstidningen.ax