Med jämna mellanrum de senaste åren har det hållits föreläsningar på Åland om hur privata hushåll rekommenderas förbereda sig inför olika störningssituationer. I onsdags var det dags igen, och då med Henrika Österlund från Ålands brand- och räddningsförbund som föreläsare.
Allmänhetens intresse för frågan är bevisligen stort – över hundra personer närvarade vid föreläsningen.
– De hade en hel del kloka frågor och folk delade också med sig av sina egna erfarenheter, säger hon.
Gemene ålänning förväntas alltså klara sig själv i 72 timmar (tre dygn) om det blir nödvändigt. Det ger myndigheterna tid att ställa om sig till situationen och ordna olika typer av insatser till de personer som är i störst behov av snabb hjälp.
– Till exempel vid Alfrida visade det sig snabbt bli problematiskt för de personer som har hemsjukvård eftersom framkomsten på vägarna var kapad.
Ständiga påminnelser
Det svajiga världspolitiska läget är en orsak att förbereda sig, en annan anledning är stormar som kan slå ut elförsörjningen och delar av mobilnätet. Men även sådant som utdragna strejker, pandemier, oplanerade vattenavstängningar eller störningar i livsmedelsdistributionen kan skapa utmaningar för hushållen.
– Vi blir hela tiden påminda om vad som kan hända. Vi har Rysslands beteende, nu är det stora bränder som härjar i USA och det blir mer och mer stormar. Och vi gick just igenom en pandemi där många blev isolerade hemma, säger Henrika Österlund.
Så vad är det då som behövs? Ett förråd av mat och vatten förstås, och här gäller det att tänka till lite.
– Det finns många som bara handlar för dagsbehovet. Det kan vara av ekonomiska skäl men det kan också handla om att man är van vid att göra så. Kan man är det bra att köpa lite till av sådant som man annars också äter och gärna produkter med lång hållbarhet.
Kunskap finns
Utöver det är rekommendationen att ha lite kontanter i plånboken ifall det skulle hända att det plötsligt inte går att ta ut sådana eller att det av någon orsak – ett omfattande strömavbrott till exempel – inte går att betala med kort. Värktabletter och receptbelagda mediciner bör finnas hemma ifall behov uppstår. Och inte att förglömma sådant som husdjuren behöver.
Henrika Österlund säger att ålänningarna rent generellt är ganska bra på att förbereda sig, även om det naturligtvis finns personer som är mer insatta än andra.
– Mycket vet man också men behöver bli påmind om. Kunskapsmässigt är det här färskvara. Man kan använda checklistan (se faktarutan här intill reds. anm.) som en sorts självkontroll för att se var man kan bli bättre.
Hur förberedd är du själv?
– Det ser ganska bra ut, men jag bor i lägenhet så det blir snabbt ganska kallt hos mig om värmen far. Där får jag helt klart en utmaning. Periodvis är jag duktig på att ha vatten på dunk, men det är nog där det brister mest för mig.
Checklista – bara att bocka av!
Mat
❏ Rotfrukter och grönsaker.
❏ Kött, fisk och korv.
❏ Bröd, som knäckebröd eller skorpor.
❏ Pålägg med lång hållbarhet.
❏ Mjöl, flingor och havregryn
❏ Mjölk, havremjölk eller torrmjölkspulver.
❏ Bär och fruktprodukter i form av till exempel konserver, djupfryst, soppor och saft.
❏ Pasta, ris, gryn och potatismospulver.
❏ Konserver, typ krossade tomater, köttfärssås, makrill, tonfisk, bönor och linser.
❏ Smör, margarin och matolja.
❏ Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, russin och frön.
Vatten
❏ 3 liter vatten per person/dag, förvaras i dunkar eller flaskor. En vuxen dricker ungefär 2 liter per dag, utöver det behövs vatten till exempel till matlagning.
Övrigt
❏ Mediciner, första förband och vid behov vattenreningstabletter från apoteket.
❏ Tändstickor eller tändare.
❏ Stearinljus och ficklampa med batterier.
❏ Grill, camping- eller gasolkök med bränsle.
❏ Fotogen eller gasvärmare med bränsle.
❏ Varma kläder och sovsäckar.
❏ Batteridriven radio (eller så lyssnar du i bilen).
❏ Batterier, batteribank och mobilladdare till bilen.
❏ Ved om du har en eldstad.
❏ Toalettpapper, hygienartiklar, våtservetter och desinfektionsmedel.
❏ Sopsäckar.
❏ Engångsservis.
❏ Kontanter.
Källa: Listan är hämtad från broschyren ”Om krisen kommer”.