Efter år av pandemi och oroliga tider runt om i världen är samhällets civila beredskap mer aktuellt nu än på länge och många människor känner att de vill bidra. I lördagens tidning hade vi ett reportage från Soldatens grundkurs i Säkylä som drygt hundra ålänningar har valt att delta i under det senaste året. Kursen handlar inte om att utbilda militärer, men ger baskunskaper inom soldatens kunskaper och färdigheter. Men hur ska dessa kunskaper tas tillvara i samhället?
Röda korset på Åland har inte diskuterat hur kunskapen från dessa försvarskurser ska tas tillvara i den civila beredskapen.
– Vi har alltid användning av duktiga människor i vår organisation, men vi har våra principer gällande det militära och vi är tydliga med det. Vi önskar ha en så bred mångfald av medlemmar som möjligt. Kvinnor, män – olika åldrar och olika kulturer med olika kunskaper. Ju bredare vår mångfald är desto bättre förutsättningar har vi att möta alla olika utmaningar, säger beredskapschef Olof Collin.
Har inga planer
Inte heller inom Ålands brand- och räddningsförbund (ÅBRF) och den frivilliga brandkåren har man tagit upp frågan. Verksamhets- och utbildningsledare Tove Jansson vill inte uttala sig utan hänvisar vidare till kårcheferna för de frivilliga brandkårerna. Axel Eriksson, kårchef vid Strandnäs frivilliga brandkår, kan inte svara på hur den kunskap som försvarets kurser kan bidra till deras verksamhet.
Jan Lindgren, ordförande för ÅBRF, har svårt att se behovet i just deras verksamhet.
– Däremot kommer vi inom börja utbilda människor i en kurs som heter ”72h” som går ut på att lära sig klara sig själv i 72 timmar vid en kris, säger han.
Stort intresse att hjälpa till
Samtliga som Ålandstidningen pratat med är överens om att viljan att medverka i ideell hjälpverksamhet är stor på Åland. Både Röda korset och den frivilliga brandkåren ser ett ökat intresse och har ett stadigt antal medlemmar.
– Vi har inte svårt att få folk till vår verksamhet och i dagsläget har vi ett stort antal aktiva och engagerade medlemmar, säger Axel Eriksson.
Även Röda korset upplever den åländska viljan att hjälpa till som stark.
– Människor känner att de vill hjälpa samhället och sina medmänniskor. Och dessutom är det väldigt socialt. Vi är en växande förening, säger Olof Collin.
Text: Sofia Donner