Den omtalade avvisningslagen skulle innebära att Finland tillåts att tillfälligt stoppa migranter vid gränsen utan att behandla asylansökningar.
Lagförslaget har fått mycket kritik av experter och forskare på området. En av dem är sommarålänningen Thomas Wallgren, professor i filosofi vid Helsingfors universitet.
– Det är något mycket exceptionellt som håller på att hända just nu. Om Finland driver igenom denna lag blir vi ett ledande land i Europa som bryter både mot EU-bestämmelser och internationella avtal om mänskliga friheter och rättigheter. Den här lagen går helt klart emot dessa och jag kan därför inte se hur den över huvud taget skulle kunna gå igenom, säger han.
Inte ett säkerhetshot
Enligt Thomas Wallgren finns det inte några belägg för att lagen skulle trygga landets säkerhet.
– Lagens förespråkare målar upp en hotbild om att Ryssland vill skicka flyktingar till Finland som kommer destabilisera vår demokrati, men det är en stor osanning att dessa människor faktiskt hotar landets säkerhet.
Du menar alltså att de flyktingar som skickas till finska gränsen av Ryssland inte skulle vara en form av hybridkrigshot?
– Det Ryssland vill med detta agerande är att skapa oreda och rädsla i Finland. Även om lagförslaget går igenom skulle det inte stoppa Rysslands agerande, utan snarare få dem att gnugga händerna då de får svart på vitt att Finland bryter mot mänskliga rättigheter genom att inte låta flyktingar komma in i landet. Det göder den ryska propagandan, då man kan peka på att Finland är ett dåligt land som stänger ute flyktingar.
– Finland har tidigare kunnat ta in flyktingar i landet, föra dem till flyktingförläggningar eller liknande och där ta ställning till huruvida de kan beviljas asyl eller inte. Varför man inte kan göra på samma sätt nu är för mig helt oförståeligt, säger han.
Löfström avgörande röst
Hittills har De Gröna och Vänsterförbundet meddelat att de kommer att rösta emot förslaget, medan Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna, Centern och SDP stöder lagen. Thomas Wallgren menar att Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kan ha en stor makt i huruvida lagförslaget kommer att antas eller inte.
– Det finns en del riksdagsledamöter som inte riktigt har bestämt hur de ska rösta. Det är mycket möjligt att Mats Löfström kan ha en avgörande röst i detta fall. Jag tror att han i grundlagsutskottet har blivit förd bakom ljuset och tänkt att lagförslaget är nödvändigt, säger han.
Vad baserar du detta på?
– Grundlagsutskottets ordförande Heikki Vestman (Saml) har framfört osanningar i medier och i utskottet om lagen och att det är möjligt att den kan stiftas. Det är svårt att se att den faktiskt kan det, och den kommer att ha svårt att accepteras av resten av världen. Jag hoppas att riksdagsledamöterna tar sitt förnuft till fånga och röstar emot lagen.