Grundlagsutskottet kom med sitt utlåtande i tisdags och enligt utskottet kan lagen stiftas som en undantagslag, förutsatt att den kompletteras med bestämmelser om rättsmedel. Förslaget godkändes med rösterna 15-2, där Vänsterförbundet och De gröna inte ställde sig bakom utlåtandet.
Det gjorde däremot Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Det är ett lagförslag som kritiserats starkt av många av de 18 rättssakkunniga som hörts i grundlagsutskottet, bland annat för att det står i konflikt med både grundlagen och förbudet om avvisning, EU-rätten, Finlands internationella skyldigheter och ett stort antal människorättskonventioner. Grundlagsutskottet menar att det handlar om ett avgränsat undantag från internationella människorättsavtal och att lagen är avgränsad både tids- och områdesmässigt.
Hur resonerade du, Mats Löfström?
– Man kan säga att vi gav lagförslaget gult ljus. Det ska ännu behandlas och kompletteras av förvaltningsutskottet. Det är mycket komplicerat, men det handlar om att trygga landets säkerhet mot nya allvarliga hybridhot och instrumentalisering av migration. Det finns konflikter i lagförslaget med asylrätten, rättsskyddet och utvisningsförbud. Vi fäller inte lagförslaget utan vi säger att det kan fortsätta behandlas om förvaltningsutskottet gör de ändringar som vi begär.
Lagen innebär att asylsökande kan avvisas direkt vid gränsen utan att deras fall prövas. Är det verkligen rätt?
– Nej, det är inte rätt och det har inte varit lätt. Vi har våndats och jag har senaste veckan haft en klump i magen och varit medveten om hur otroligt svårt det är att hitta rätt väg. Vi skulle helst inte vilja ha ens ett sådant här lagförslag i riksdagen, men det här ska ännu förvaltningsutskottet finslipa. Det finns frågor inom asylrätten som ännu måste säkras. Jag hoppas lagen aldrig ska behöva användas. Men lagförslaget har kommit till mot bakgrund av att vi får en situation där ett stort antal asylsökande med hjälp av Ryssland försöker destabilisera vår demokrati. Gränsbevakningsmyndigheterna, presidenten och övriga myndigheter har sagt att det är nödvändigt med det här instrumentet ifall det skulle ske.
Har Sannfinländarna haft en stor påverkan i utlåtandet?
– Jag kan inte gå in på vad enskilda ledamöter har sagt i utskottet men övergripande kan jag säga att regeringen har fört lagförslaget till riksdagen, jag upplever inte att något enskilt parti har drivit frågan.
Kritiker har menat att gränsbevakarnas rättsskydd kan äventyras och att det framöver blir omöjligt för dem att arbeta i enlighet med lagen. Hur kommenterar du det?
– JO som gör myndigheters laglighetsövervakning har sagt att det här inte ska äventyra deras rättsskydd, men det finns fall där de på pappret skulle kunna hamna i kläm, där måste förvaltningsutskottet göra preciseringar.
Varför har det varit så bråttom med förslaget?
– Det beror på dem säkerhetspolitiska miljö som vi lever i just nu. Men det kommer att krävas 5/6 majoritet i riksdagen för att lagförslaget ska gå igenom.