Som Ålandstidningen skrivit i tidigare artiklar har landskapsägda Paf höjt sina anställdas löner med fem procent. I en insändare som publicerades i förra veckan skriver Sara Kemetter, Akava-Ålands huvudförtroendeman för kommunalt anställa inom Mariehamns stad och Kommunernas socialtjänst, att detta har lagt ribban för de kommande avtalsförhandlingarna inom den offentliga sektorn.
”Löneökningen borde givetvis även gälla oss övriga som i dag jobbar med viktiga samhällsfunktioner inom skolan, omsorgen och sjukvården”, skriver hon.
Sara Kemetter säger att hon förstår varför Paf fattade beslutet om löneökningarna.
– Det är rimligt i den ekonomiska situationen. Men samma resonemang måste gälla oss alla.
Annars kan löneökningarna leda till problem, anser hon.
– Åland är en mikroekonomi där små saker påverkar och förändrar ekonomin mycket mer än man kan tro. Om Paf höjer lönerna kan det leda till en eskalerad inflation. Det blir problematiskt om man fattar ett sådant här beslut och samma sak sedan inte ska gälla en jättestor grupp som ställer upp för samhället.
Förhandlingar väntar
Lönefrågan ställs på sin spets senare i år.
– Vi är snart i en avtalsförhandling, den börjar i höst, säger Sara Kemetter.
Åland har en egen avtalsrörelse, men enligt Sara Kemetter brukar man invänta resultaten av avtalsförhandlingarna i Finland innan man börjar förhandla på Åland. Hon har haft en god inblick i dessa förhandlingar eftersom hon i våras blev invald till Undervisningssektorns fackorganisations (OAJ) fullmäktige för perioden 2022–2026.
– Under pandemin blev det tydligt vilka vi tyr oss till i samhället när vi verkligen behöver hjälp. Det är sjukvården, lärarna och socialvården. Avtalsrörelsen i Finland visade att många anser att det får vara nog. Det har varit väldigt tuffa förhandlingar med strejker.
Inflationen innebär att Åland står inför ett vägval, anser hon.
– Det är läge att antingen arbeta tillsammans för att stoppa inflationen eller höja lönerna.
De relativa lönerna borde åtminstone höjas lika mycket som inflationen, skriver hon i insändaren. Men hon efterlyser också att landskapsregeringen och finansminister Roger Höglund (C) ska ta ett helhetsgrepp om inflationen.
– Det är problematiskt att denna fråga inte ens verkar ha diskuterats inom landskapsregeringen.
”Blir en långkörare”
Sara Kemetter, som representerar anställda inom Mariehamns stad och kommunförbundet KST, kommer att ha arbetsgivarrepresentanten Kommunala avtalsdelegationen som motpart i höstens förhandlingar.
Varför uppmanar du landskapsregeringen att ta ett helhetsgrepp, om du förhandlar för kommunalt anställda?
– Därför att landskapsregeringen har ansvar för stora delar av den åländska ekonomin. De bestämmer till exempel om landskapsandelar, ÅHS-avgifter och barnbidrag.
Landskapsandelarna står för en betydande del av den kommunala ekonomin.
– Om man skär ner på dem eller höjer avgifter innebär det direkt pengar ut från din och min plånbok.
Vad hoppas du på när det gäller höstens förhandlingar?
– Jag hoppas på en god dialog med ett gott samförstånd och på att vi ska kunna se gemensamt på helheten, säger Sara Kemetter.
Hon tror ändå att förhandlingarna kan bli tidskrävande.
– Det här blir en långkörare i höst. Det kommer att blir dyrare. När folk börjar se på riktigt hur inflationen påverkar deras ekonomi tror jag inte att de kommer att vara helt tysta.