Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om turbulensen i Ålands omsorgsförbund där i princip hela den gamla ledningen slutat och sjuktalen varit höga. När förbundets fullmäktige på torsdagen träffas för att bland annat godkänna budgeten för 2019 är det med lugnande besked från ordförande Petter Johansson.
– Trots allt som hänt har vi repat oss bra. Vi har en ny personalchef och en ny ekonomichef och det verkar som stämningen inom hela förbundet blivit bättre. Det finns orsak att se positivt på framtiden.
Förbundsstyrelsens ordförande Clas Öfverström är på plats för att ge en uppdatering kring tillsättandet av en ny omsorgsdirektör sedan Veronica Snellman i våras sade upp sig efter att styrelsen konstaterat att hon ”brustit i sitt ledarskap och i väsentlig grad åsidosatt sina förpliktelser enligt förvaltningsstadgan”.
– Rekryteringsgruppen kommer att rekommendera en kandidat inför förbundsstyrelsen om två veckor. Det är en väldigt stark kandidat. Personen har tackat ja under vissa förutsättningar och det kommer säkerligen att kosta – men det här är en person som hela omsorgsförbundet behöver.
Vill ändra rutiner
Till behandling är också den sista tilläggsbudgeten för 2018 där förbundsstyrelsens förslag om att godkänna tilläggsbudgeten på 360.000 euro enhälligt godkänns.
Samtidigt ifrågasätts den interna kontroll som försatt förbundet i en situation där obudgeterade pengar förbrukats.
– Vart har de här pengarna försvunnit? Det ska inte kunna gå till på det här viset. Är det inte styrelsens ansvar att göra budgetuppföljningar? säger Hammarlands ledamot Lars Häggblom.
Vart pengarna försvunnit vet man i nuläget inte. Tf förbundsdirektör Jimmy Hellgren säger att delar av överskridningarna gjorts genom att korttidstjänster blivit tillsatta. Clas Öfverström förtydligar att man har inlett en revision som under våren ska bringa klarhet i alla delar av varför man hamnat i en ekonomisk kris.
– Det är absolut styrelsens ansvar.
Omsorgsförbundets fullmäktige träffas enligt nuvarande bestämmelser två gånger i året. En gång på våren och en gång på höstvintern.
– Vad är det som säger att det måste vara så? Det kanske kunde vara på sin plats med fler möten för att få till en bättre uppföljning, säger Mariehamns ledamot Ove Andersson och får medhåll av Vårdös och Saltviks diton Andreas Johansson och Berit Hampf.
– Ska man gå utanför budgeten får man begära ett anslag som fullmäktige sedan måste godkänna. Det är så det måste gå till, säger Andreas Johansson.
– Vi måste få till en bra nystart nu med mycket mer tydlighet. Rutiner måste ändras. Vi kan inte hålla på så här, vi är olagliga om vi inte följer lagar och förordningar, säger Berit Hampf.
I ett av besluten lägger fullmäktige till en kläm där man framför att man i framtiden önskar sammankallas när ärenden som kräver fullmäktigebehandling behandlas.
Godkände lån
För att snabbt kunna lösa den ekonomiska kris som förbundet befinner sig i hade förbundsstyrelsen inför fullmäktiges möte förslagit att man godkänner upptagande av ett kortfristigt lån på 280.000 euro och utökar checklimiten med 175.000 euro.
– Kassan har varit tom ända sedan april och om vi inte får pengar snarast kan vi inte betala ut lönerna i januari. Vi är beroende av en större checklimit.
I januari ska alla kommunalanställda i Finland enligt kollektivavtal få en engångspott på 9,2 procent av den ordinarie lönen.
Lånet är även nödvändigt för förbundets kommande investeringar.
Fullmäktige godkänner även budgeten för 2019, där kommunandelarna uppgår till 11 miljoner euro eller tre procent mer än i fjol, med några mindre justeringar.
Kevin Eriksson