Hon har många idéer och går snabbt till handling när hon väl har bestämt sig. Som när hon hade en idé till sin första bok. Hon tog materialet till boken och skickade till ett förlag:
– Jag har en idé och skulle vilja göra en bok om det här.
Visst händer det att hon tvekar, Lotta Anderson Jansdotter, men hon låter det inte stoppa henne från att göra. Nu har hon bestämt sig för att förvandla ett gammalt hus till sin sommarataljé.
Huset står och gömmer sig bakom träd och buskar, lite slitet av att ha varit bortglömt under många år.
– Det är som ett Törnrosa-hus, säger hon entusiastiskt.
Hon berättar att det tidigare bodde två systrar i huset, något av två intressanta original. En av systrarna hette Zenta, därav namnet Zentas hus. Det hade stått tomt i över 50 år, men nu hyr Lotta det.
– Jag skulle vilja erbjuda kursverksamhet för lokalbefolkningen.
Att kunna ha öppet hus, affär och workshops på ett och samma ställe, det är något hon ser fram emot.
Hon bor med man och son i Montclair, New Jersey, men varje sommar kommer hon till Vårdö. Här kan hon landa, ladda batterierna och få ny inspiration. Tempot är lugnare än i USA och hon får möjlighet att umgås med sin åländska familj och släkt. Något som är viktigt för henne.
Hon tar oss in i huset och visar oss var målarstudion ska vara.
– Här står morfars gamla stativ.
– Och här inne ska jag göra keramik. Fast jag behöver skaffa en ugn för jag har ingen.
På bottenvåningen intill trappan planerar hon att ha en sax-vägg. Vad är det för något kan man ju undra. Jo, en vägg full med saxar som hon har samlat på sig genom åren.
– Det kommer att bli så fint. Så dramatiskt!
Det sitter i händerna
Hon var 19 år och provade på olika konstklasser på en folkhögskola i Santa Cruz, Californien. När hon fick prova på screentryck så föll allt på plats för henne. Det var det här hon skulle syssla med kände hon.
Kanske är det generationers arbete med händerna som spelar in och bidrar till hennes yrkesval funderar hon. Att man jobbar så mycket med händerna i hennes familj och släkt här på Åland. De har stickat, sytt och stoppat strumpor. Det är som att det sitter i händerna. Händerna vill göra, skapa.
Hon hoppade av skolan och började trycka egna motiv på tyg och sy kuddar. Hon byggde upp sin egen verksamhet.
Hon har arbetat med många och varit till många olika ställen i världen. I Japan har hennes design blivit uppskattad.
– I Japan uppskattar man den enkla designen och har en stark uppskattning för naturen, säger Lotta.
Något som går igen i hennes egen design. Men att skala av och göra det enkelt betyder på inget vis att det är enkelt att göra. Konsten är just att göra så att det ser enkelt ut och det är en utmaning i sig.
Den skapande processen
Hon börjar oftast med att klippa sina mönster i papper, helst svartvitt. Hon jobbar inte med dator. Det låter hon någon annan ta hand om.
Hon hämtar mycket av sin inspiration från naturen. Från början var det mycket screentryck eller tygtryck som det också heter, men nu senast har hon handmålat med tusch och ramat in, som tavlor.
Hon har haft utställning i Mariehamn och i New Jersey ställer två gallerier ut hennes tavlor. Den ena galleristen vill ha större format och på duk. Något som Lotta tycker känns både läskigt och spännande.
– Ja, jag kanske ska ta och kalla mig konstnär också då, säger hon på sitt karakteristiska Lotta-vis.
Till hösten planerar hon att göra monoprinting, collage och akryl på duk. Något hon har pratat om i flera år.
– Det är annars så lätt att man fastnar i det man redan kan och är bra på. Det här är lite mera för att utmana mig själv.
Förutom det egna skapandet håller hon kurser i tryck på papper och textil.
Hela 18 böcker har hon gett ut under årens lopp. Hennes första bok ”Simple sewing” sålde väldigt bra och översattes till 16 språk.
– Jag är en visuell storyteller, säger hon.
Att skriva böcker tar mycket tid.
– Jag sa, aldrig mera en bok igen, men nu har jag redan två nya på gång.
Den ena boken kommer ut redan i oktober.
Tillbaka till början och rötterna
Under årens lopp blev det mera så att hon designade och någon annan producerade. Nu vill hon tillbaka till att producera själv.
Hon hoppas att inom en nära framtid kunna erbjuda sina produkter även för ålänningarna; tyg på metervara, löpare, brickor, tygväskor och keramik bland annat. Kanske bjuds det på öppet hus med mazarin och kaffe, funderar hon. I hennes egen sommarataljé på Vårdö.
5 snabba
Blåbär eller smultron
Lilla My eller Mumintrollet
Blått eller rött
Rutor eller cirklar
Kom kom ska vi bo på Åland eller Ålänningens sång