LR beslöt i går vid ett extra plenum om ett skriftligt yttrande till riksdagens grundlagsutskott om regeringens förslag till ändring av lagen om smittsamma sjukdomar. I lagen föreslås förvaltningsbehörigheten överföras genom en övergångsbestämmelse.
Med stöd av sitt tidigare yttrande till social- och hälsovårdsutskottet för en månad sedan och grundlagsutskottets utlåtande om lagförslaget, vidhåller LR att den lösning som Social- och hälsovårdsministeriet förespråkar inte är lämplig.
– Det är ett nytt sätt som aldrig prövats tidigare i självstyrelsesystemet och innebär att frågan om en korrekt reglering blir hängande i luften. Överenskommelseförordningar är däremot en vedertagen praxis, säger Veronica Thörnroos.
Har du haft kontakt med Ålandsministern Thomas Blomqvist nyligen?
– Jag pratade med honom under veckoslutet, men inte efter att vi fattat beslut om utlåtandet. Jag ska ringa honom i kväll, sa lantrådet vid lunchtid i går.
Hanterar kostnadsfördelningen
LR konstaterar i sitt utlåtande att utvecklingen inom rättsområdet smittosamma sjukdomar hos människor samt inom hälso- och sjukvården generellt varit betydande sedan den nuvarande självstyrelselagen trädde i kraft.
”Enbart den gällande lagen om smittsamma sjukdomar har redan ändrats 21 gånger sedan 2017. Dessutom har en genomgripande och fortlöpande dialog mellan landskapsmyndigheterna och rikets myndigheter om ansvarsfördelningen gällande förvaltningsuppgifterna uteblivit”, sägs det i utlåtandet.
En överenskommelseförordning skulle också medföra en ekonomisk reglering av uppgifterna. Praxis är att parterna i samband med överenskommelseförordningar avtalar om kostnaderna.
Användning av en överenskommelseförordning förutsätter dock att 32:a paragrafen i självstyrelselagen ändras så att förvaltningsuppgifter även kan flyttas från välfärdsområden till landskapsregeringen eller landskapets myndigheter.
Omotiverad skepsis
I utlåtandet betonar LR att ändringen är rättsligt nödvändig och hänvisar till den verkliga fördelningen av förvaltningsbehörigheten som praktiserats de senaste 30 åren och erfarenheterna från bekämpandet av covid 19-pandemin.
Social- och hälsovårdsministeriet befarar att bekämpningen av smittsamma sjukdomar skulle bli oenhetlig i landet, men LR framhåller att det inte finns några risker, eftersom lagstiftningsbehörigheten inte påverkas av en överenskommelseförordning.
– Vi undrar om det föreligger ett missförstånd. Social- och hälsovårdsministeriet tror inte att det är lagtekniskt möjligt, men vi lyfter upp att det är det enligt våra jurister. Det har använts 42 gånger tidigare, understryker Veronica Thörnroos.
Lägger fram argumenten
Lantrådet och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) ska tillsammans med förvaltningschef John Eriksson och avdelningschef Bengt Michelsson på torsdag morgon delta i ett hörande på plats i grundlagsutskottet.
– Det här är en otroligt viktig sak för Åland. Därför lägger vi så mycket resurser på att presentera varför vår lösning är den mest ändamålsenliga och korrekta.
Till hörandet har även Justitieministeriet, tidigare lagstiftningsrådet Sten Palmgren samt juridikprofessorerna Olli Mäenpää och Janne Salminen kallats.