Som Ålandstidningen tidigare berättat kan Ålands intäkter från EU:s utsläppshandel öka från 150.000 euro till 25 miljoner euro sedan sjöfarten vid årsskiftet inkluderades i systemet. Men landskapsregeringen och arbets- och näringsministeriet har olika syn på hur pengarna som går till medlemsländerna och är öronmärkta för energi- och klimatförbättrande åtgärder ska fördelas.
Ministeriet i Helsingfors anser att pengarna är en intäkt för Finland och att avräkningsgrunden på 0,47 procent, medan landskapsregeringen anser att den åländska sjöfarten utgör en betydligt större del av Finlands sjöfart, och att fördelningen borde sättas därefter.
Efter att förhandlingarna på tjänstemannanivå kört fast vänder sig landskapsregeringen nu till Ålandsdelegationen, där man ber om en rekommendation avseende fördelningen av de intäkter som utsläppsrätterna inbringar.
– Vi tycker att det är en helt självklar fördelning att Ålands andel av utsläppshandeln för sjöfarten ska tillfalla Åland. Nu begär vi om en rekommendation från ÅD som förhoppningsvis stärker våra argument, säger Jesper Josefsson.
Starka argument
Jesper Josefsson tycker att landskapsregeringen har starka argument och konstaterar att det inte tidigare varit några problem vid fördelning av intäkter. När det gäller EU-pengar för såväl fiske som jordbruk finns en fördelning som inte har något över huvud taget att göra med avräkningsgrunden.
– Intäkterna kommer som en klump från EU och det vanliga är att pengarna fördelas baserat på Ålands andel, som kan variera beroende på vad det handlar om. Men nu mitt i allt vill man från Finland frångå detta. Som jag sagt tidigare är det här troligtvis mandatperiodens viktigaste fråga. Det handlar inte bara om pengarna utan om vi frångår det här nu, vad händer då nästa gång pengar ska fördelas? Det kan sätta hela det ekonomiska systemet på kant.
Dessutom påpekar han att pengarna behövs för att finansiera Ålands gröna omställning.
– Blir inte det här rätt så innebär det tekniskt att Åland är med och finansierar Finlands omställning medan vi står krav med kraven från EU och utan både pengar och verktyg för att svara upp mot det.
Efter att ÅD gett en rekommendation är tanken att förhandlingar ska inledas på politisk nivå.
Du har tidigare sagt att du är lite optimistisk. Har du behövt ompröva det?
– Nej, inte ännu. Vi var på en aftonskola i Helsingfors tidigare i våras och då nämnde vi den här frågan för Finlands regering och påpekade att vi vill fortsätta enligt samma fördelningsprinciper som tidigare. Vi mötte inget motstånd och därav min försiktiga optimist.