Annika Hambrudd redogör under landskapsregeringens pressinformation på måndagen för vilka beslut och rekommendationer som fortfarande är i kraft på Åland. Det handlar om rekommendationerna om munskydd på allmän plats inomhus, i kollektivtrafiken, i högstadiet och uppåt samt om skyldigheterna för verksamheter med kundutrymmen.
Dessa upphör på torsdag om de inte förlängs.
– Samarbetsgruppen rekommenderar att de ska förlängas i ytterligare två veckor. Den politiska regeringen fattar senast på torsdag beslut om huruvida samtliga ska förlängas eller inte.
– Vi har tidigare, enligt vår exitplan, sagt att munskydden i undervisningen ska bort i samband med kommande sportlov, som är nästa vecka. Här kommer den politiska regeringen att följa situationen de närmaste dagarna, innan vi fattar det slutgiltiga beslutet, säger Annika Hambrudd.
”Åt fel håll”
Landskapsläkare Knut Lönnroth förklarar samarbetsgruppens rekommendation om en förlängning.
– Vi kom fram till att det kanske är bra att vänta lite med att ta nästa steg med att göra ytterligare lättnader. Situationen sedan förra veckan har åtminstone inte förbättrats. Några parametrar går litegrann åt fel håll även om den viktigaste parametern, belastningen på vården, är tämligen oförändrad, säger han.
Fler fall registrerades förra veckan, trots att det gjordes färre provtagningar. Därmed är en högre andel av testerna positiva.
– En stigande andel som är positiv bland dem som går och testar sig säger indirekt att det nog är ganska många som inte går och testar sig också. Vilket är i linje med budskapet om att det inte är nödvändigt att gå och testa sig.
– Vi gör den bedömningen att smittspridningen har ökat förra veckan. Men det har inte lett till ökad belastning på sjukvården i form av personer som är svårt sjuka med covid-19, vilket är den viktigaste parametern, säger Knut Lönnroth.
Framför allt i åldersgruppen 30 till 50 år har det skett en viss ökning. Och det är fortfarande många fall bland barn och unga.
Rapporterar veckovis
Enligt biträdande chefläkare Jun Nagamori är incidensen nu knappt 4.000 per hundratusen fall på två veckor, vilket är en tydlig ökning.
– Det är helt i linje med att vi har minskat på de restriktioner som har funnits, säger han.
Det sjukhuskrävande patientantalet har inte ökat.
– För närvarande har vi en sjukhuskrävande covidpatient.
Däremot har man ett pressat bemanningsläge på flera av sjukhusets avdelningar eftersom personal har testat positivt.
– På grund av det här kan det bli väntetider, främst när man försöker nå hälsocentralen per telefon, säger Jun Nagamori.
Tillgången på testtider har dessutom blivit något sämre.
– Det är väntetider på en eller två dagar innan man kan ta sitt PCR-test via ÅHS.
Enligt Knut Lönnroth förändrar man nu rapporteringen av nya fall.
– Det kan vara lämpligt att rapportera nya fall veckovis framöver, säger han.