Slutpläderingarna i ärendet om det hävda avtalet om totalentreprenad på Föglölinjen och inköp av en ny elhybridfärja hölls i går i Åbo hovrätt.
I LR:s slutplädering som hölls av de juridiska ombuden Daniel Widman och Charlotta Sandell, säger man att tingsrättens dom på skadestånd ska upphävas och att konsortiet, bestående av finländska Finferries och åländska Ansgar Ab, ska stå för alla rättegångskostnader, förutom de kostnader som LR medgav i Ålands tingsrätt.
Om hovrätten anser att LR ska betala skadestånd ska det uppskattas till ett skäligt belopp i enlighet med alla de osäkerhets- och riskfaktorer som LR visade på i hovrättsförhandlingarna. LR framförde att hovrätten ska hitta det relevanta i bevisföringen eftersom man anser att det i tingsrätten bland annat förekommit en del förhör som saknar relevans för målet och försök att rikta fokus mot irrelevanta frågor.
Laglig uppsägning
I slutpläderingen har man delat upp målet i fyra delar där lagligheten för att säga upp avtalet är den första.
Man menar att det gick att fastslå att lagtinget inte skulle bevilja medel för totalentreprenaden, det styrks av både skriftlig och vittnesbevisning.
– Ingen bevisning talar mot det, säger man.
Därför ska det inte blir något skadestånd för LR, menar man.
Andra delen handlar om huruvida konsortiet kunnat bevisa skadan och hur stor den blir. Här menar LR att konsortiet har bevisbördan i frågan och att det underlag som presenterats inte är tillräckligt för domstolen att bedöma realismen i underlaget och den antagna uteblivna vinsten. LR menar att det saknas skadebegränsande åtgärder i uträkningen, det vill säga hur konsortiet kan investera pengarna som de hade tänkt investera i LR:s projekt, till något annat och även uppgifter om intäkter för reservfärjan som nu kan användas till annan trafik.
Det finns också, enligt LR, brister i kalkyler av olika räntor och diskonteringar, det vill säga uträkning av framtida utebliven vinst. LR menar att konsortiet inte kunnat bevisa skadan och dess storlek.
I slutpläderingen frågar man också om det är rimligt att LR ska betala för all osäkerhet i konsortiets ekonomi i framtiden. Och dessutom:
– Är det rimligt att Finferries och Ansgar får riskfri vinst för 15 år och samtidigt har utrymme att göra vinst på annat? Är det rimligt att Finferries får ersättning för förlorad avkastning på det kapital som skulle investeras i färjan, samtidigt som det kapitalet kan ge alternativ avkastning?
”Har bevisat”
I konsortiets slutplädering, som hölls av det juridiska ombudet Patrik Lindfors, framgår att man anser sig ha styrkt sitt käromål och bevisat beloppet av den uteblivna vinsten. Avtalet sades inte upp lagligt, enligt konsortiet, och de menar att majoriteten i LR ville säga upp avtalet fullt medvetna om ersättningsskyldigheten och man bedömde att det skulle bli billigare än att fortsätta med avtalet.
Konsortiet hänvisar bland annat till en artikel i Ålandstidningen från 4 november 2019 där lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att LR får räkna med skadestånd om man säger upp avtalet.
Man menar att kalkylen som används för uppskattningen av vinsten gjordes redan i anbudsskedet, då man ännu inte visste om att det skulle bli en tvist om avtalet.
Preliminärt datum för domen är den 18 december.